DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini proveden tečaj održavanja života i primjena AVD-a za volontere i djelatnike DCK CPŽ

U sklopu nacionalnog programa „Pokreni srce – spasi život“ djelatnici Hitne medicinske službe VPŽ Marko Vlajnić i Zoran Popović održali su tečaj osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora) u srijedu 30. ožujka 2022.

U teoretskom i praktičnom dijelu tečaja u trajanju 6 školskih sati u prostoru CK Slatina sudjelovalo je i ispit položilo 12 volontera i djelatnika iz Gradskih društava Crvenog križa Virovitica, Slatina i Orahovica, odnosno članovi interventnog tima Društva Crvenog križa VPŽ.

Temeljem velikog praktičnog iskustva predavača polaznicima je na zoran način pokazano i objašnjeno kako se spašavaju ljudski životi u situacijama kada unesrećeni ne diše i nije pri svijesti (sumnja  da je doživio srčani udar). Primjenjuju se metode reanimacije i električnih šokova AVD-om ako nam je pri ruci. AVD daje vrlo jasne upute na hrvatskom jeziku tako da njegovo korištenje ne bi nikom trebao biti problem.
Kako doznajemo u Hrvatskoj je svijest i osposobljenost običnih ljudi u pružanju prve pomoći i reanimacije do dolaske ekipe prve pomoći veoma mala.
I upravo iz razloga što se reanimaciji (oživljavanju) nije pristupilo u prvih 10 minuta nakon nesreće, vrlo je veliki postotak smrtnosti i invaliditeta pacijenata.
(mf/Izvor: CK Slatina, vj)

 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button