DOGAĐANJANASLOVNICA

U SLATINI PROSLAVLJEN BLAGDAN GOSPE LURDSKE: Svečano misno slavlje u samostanskoj kapelici i crkvi sv. Josipa

Vlč. Krmar: Tek kad izgubimo ono što nam je važno, shvatimo njegovu vrijednost i dragocjenost

Blagdan Gospe Lurdske svečano je obilježen u Slatini, a posebno su ga proslavile časne sestre Družbe kćeri Presvetog srca Isusova koje u slatinskom samostanu djeluju od 1937. godine. Njihov samostan nalazi se u kući koju im je darovala Klara Čorak nakon smrti svoga supruga Franje, s kojim nije imala djece, a koju su časne njegovale do njezine smrti. Kasnije su kuću dogradile i preuredile, te su je vodile kao sirotište i dječji vrtić.

U tom samostanu časne sestre su 1994. godine uredile svoju samostansku kapelicu posvećenu Gospi Lurdskoj po želji s. Prezentate Jagodić, tada najstarije časne sestre u samostanu, jer je ona bila slabog zdravlja, a Gospa Lurdska je zaštitnica bolesnih i siromašnih. Kip koji se nalazio u kapeli osobno je u Lurdu odabrala i u Slatinu donijela sestra Dionizija Petric. U toj se kapelici sve do 2019. godine obavljalo bogoslužje i u njoj su se sestre Presvetog srca Isusova molile za beatifikaciju svoje utemeljiteljice Marije Kricifikse Kozulić. Tada je uređena nova kapelica, koja je prošle godine dobila nove kipove Gospe Lurdske i male Bernardice, koji su blagoslovljeni na lanjskoj proslavi blagdana Gospe Lurdske.

Svečano misno slavlje kojim je proslavljen blagdan zaštitnice slatinskoga samostana Majke Božje Lurdske predvodio je upravitelj Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju vlč. Ljubiša Krmar u zajedništvu s upraviteljem Župe sv. Josipa i dekanom Slatinskoga dekanata preč. Draganom Hrgićem i župnikom Župe bl. Ivana Merza vlč. Patrikom Alatićem. Upravitelj Župe Rođenja BDM u Podravskoj Moslavini i slavonsko-podravski arhiđakon Vladimir Škrinjarić za sve vrijeme misnog slavlja ispovijedao je vjernike.

Vlč. Krmar čestitao je časnim sestrama u slatinskom samostanu njihov dan i zahvalio im na molitvama, dobrim djelima i trpljenjima koja prikazuju za svoju župu i za svećenička zvanja.

– Na blagdan Gospe Lurdske okuplja nas oko Isusova stola Božja riječ, slavlje euharistije kao najveće i najdragocjenije molitve Crkve, i događaj koji je uvelike promijenio smjer Crkve po događajima ukazanja Gospe jednoj djevojčici koja je s prijateljicom i sestrom skupljala grančice za ogrjev oko lurdske špilje 1858. godine. Gospa joj se javljala 18 dana i otkrila da je ona Majka, zagovornica i posrednica, ali uvijek ona koja dovodi Isusu. – rekao je vlč. Krmar.

Lurdsko ukazanje Gospe u bijelom, s ružama na stopalima, pojasom oko struka i krunicom u rukama ubrzo je potvrdila Crkva, a onda i svjedočanstva čudesnih ozdravljenja. Zato se na blagdan Gospe Lurdske moli za sve bolesne u bolnicama i domovima, za svu bolesnu djecu i za sve kojima je potrebna snaga, ozdravljenje i očišćenje duha i tijela.

Istaknuo je vlč. Krmar kako je Gospa preko male Bernardice pozvala čitavu Crkvu da dolazi u Lurd moliti, a tko u molitvi ulazi, on ozdravlja i raste u vjeri. Govoreći o čudima lurdskog događanja naveo je bistru lurdsku vodu koja vjerom zadobiva moć ozdravljenja ljudi patnika.

– Zato je papa Ivan Pavao II prije 32 godine rekao da je ovaj dan važan i da mora biti dan za bolesnike u crkvi, i dan molitve i zahvale onima koji se trude, koji dvore i paze na bolesnike, ali i dan u kojem Crkva zahvaljuje za zdravlje kao dar Božje milosti. Tek kad izgubimo ono što nam je važno, shvatimo njegovu vrijednost i dragocjenost. – rekao je vlč. Krmar.     

  U sklopu misnog slavlja svećenici su vjernicima podijelili bolesničko pomazanje da lakše podnesu svoje bolesti i patnje. Na kraju svečane svete mise u samostanu Gospe Lurdske župnik Dragan Hrgić također je uputio čestitke časnim sestrama Nives, Krešimiri, Dioniziji i Flaviji za njihov dan i najavio skoro župno hodočašće u Lurd.

Večernjim misnim slavljem i zavjetnom procesijom tradicionalno je proslavljen blagdan Gospe Lurdske i u župnoj crkvi svetog Josipa u Slatini.

Svečano misno slavlje predvodio je preč. Dragan Hrgić koji je uvodno naglasio kako je euharistija smisao i središte našega života.

– Danas je i blagdan Gospe Lurdske, a među porukama njezinog ukazanja djeci možda je najdirljivija ona u kojoj nas poziva na obraćenje i na promjenu života, – istaknuo je župnik Hrgić koji je u zajedništvu s vlč. Patrikom Alatićem u sklopu misnog slavlja okupljenim vjernicima na večernjoj misi također podijelio sakrament bolesničkog pomazanja, kako se to tradicionalno svake godine čini na Svjetski dan bolesnika.

Proslava blagdana Gospe Lurdske završila je zavjetnom procesijom sa svijećama kroz perivoj oko župne crkve sv. Josipa.

(Tekst i foto: Petar Žarković, Mihaela Feldi)

Foto: Svečano misno slavlje u samostanskoj kapelici 

Foto: Svečano misno slavlje u cekvi sv. Josipa

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button