DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U Slatini prikazan dokumentarni film Nade Prkačin „Štafeta smrti“

Udruga HVIDR-a Slatina u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina, a na inicijativu Ozrena Rastije organizirala je prikazivanje dokumentarnog filma Nade Prkačin “Štafeta smrti”.

Priča je to o 11-orici gardista koji su svojim tijelima „čistili“ minsko polje kako bi omogućili hrvatskim civilima iz okupiranih Bogdanovaca da dođu do slobodnog teritorija, a podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. godine u minskom polju nedaleko od Marinaca.
Od 11 hrvatskih branitelja danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli ali teško ranjeni sudionici „štafete smrti“.

Svečanoj promociji filma uz predsjednike i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, učenike, nastavnike profesore i ravnatelje slatinskih srednjih i osnovnih škola te domaćine, predsjednika slatinske HVIDR-e Iliju Nikolića i ravnateljicu POU Slatina Danijelu Fabric Fabijanac, nazočili su zamjenik slatinskog gradonačelnika Bojan Plantak i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija sa suradnicima, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, kao i gosti, dragovoljci i stradalnici Domovinskog rata Ivica Jurčan i Viktorin Jurić, te pukovnik Hrvatske vojske i zapovjednik obrane Bogdanovaca Damir Radnić koji se na samom početku promocije obratio s nekoliko riječi. Tom je prigodom istaknuo kako je projekcija u Slatini 80. po redu u proteklih godinu dana od kada su krenuli s projekcijama ovog dokumentarnog filma diljem Hrvatske koji je do sada pogledalo oko 25000 gledatelja.

– Laganim koracima ispunjavamo svoju misiju, a misija nam je te dečke koji su 27 godina nepravedno bili zapostavljeni izvučemo na površinu. To su pravi heroji Domovinskog rata za koje sada mnogi znaju. Misija nam je i da mladi nauče nešto o tome, da vide jedan mali djelić istine, a treća zadaća je da vas branitelje ohrabrimo da govorite, da ne šutite, da pišete, snimate, jer vi ste stvarali ovu povijest svojim životima, životima svojih prijatelja, svojim tijelima, da se ne dogodi da nam povijest pišu neki drugi. Mi smo svjedoci vremena i mi moramo govoriti, – istaknuo je Radnić te ukratko prisutne upoznao s Bogdanovcima koji su u okupaciji 100% uništeni, svih 400 kuća i crkva, a od 300-tinjak ljudi zajedno s braniteljima koliko ih je od 1300 stanovnika ostalo zatočeno, 130 je poginulo, a 120 bilo ranjeno. Danas je i crkva i selo obnovljeno, ponovno se čuju dječji glasovi, život se vratio.

Potom im je ukratko predstavio film, odnosno priču o hrabrosti, o žrtvi i o vjeri,  koja nikoga od prisutnih nije ostavila ravnodušnim.
Na kraju filma s nekoliko riječi obratio se i Ivica Jurčan koji je tu agoniju proživljavao punih 12 dana i 12 noći na -15 stupnjeva ležeći bez hrane, s vrlo malo vode, bez liječničke pomoći, bez dvije noge, teško izranjavan, završio u logorima na još četiri mjeseca.
Uz Božje čudo ostao je živ i danas je s dvije proteze pokretan, putuje jako puno, vozi, svira bubnjeve…

– Ovaj film je istina kojim bi poručio braniteljima pišite i govorite jer svakim danom nas je sve manje. Ni nama nije bilo lako napraviti ovaj film, emocije su velike i teško je odlučiti, napišite na neki papir, danas-sutra vaše unuče će naći i znati istinu. Mladima bih poručio neka krenu našim stopama, mi smo onda oružjem, a vi morate politikom, što je malo teži rat, no mi smo tu koliko nas još ima, pitajte, tražite savjet, samo da zajedno napravimo ovu našu Hrvatsku ljepšom i boljom, – zaključio je Jurčan.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button