DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

U Slatini premijerno prikazan film ”Sinovi zapadne Slavonije” dvojca Puljić – Mataz

Sinoć je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u organizaciji županijske Hvidre održana promocija dokumentarnog filma imena Sinovi zapadne Slavonije zajedničkog uratka mladog autorskog dvojca Dino Mataz – Mihael Puljić.

Ovim filmom autori su željeli zabilježiti i ponuditi javnosti sliku o tome što se događalo na našem području koncem 1991. kada su  127. brigada Virovitica, 136. brigada  Slatina i 2. bojna 132. brigade Orahovica krenule u veliku zajedničku operaciju Papuk 91  kojom je u konačnici oslobođen ovaj dio Hrvatske, a time i  pritisak na itekako strateški važnu Podravsku magistralu.

Ispred organizatora prezentacije okupljenim roditeljima poginulih branitelja, časnicima, uglednim  gostima te samim braniteljima koji su sudjelovali u tim operacijama, obratio se Mato Bubaš predsjednik županijske Hvidre dok je isto ispred slatinske Hvidre i Grada Slatine kao domaćina učinio i zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić.

O značaju ove akcije i važnosti stvaranja ovog filma govorio je i Ante Nazor ravnatelj Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Na pozornicu slatinskog kina popeo se i ratni dozapovjednik2.bojne 132brigade, pukovnik Goran Sokol, a nakon njega i prof. Mihael Puljić jedan od autora kako bi ispričao kako je i zašto nastao ovaj 35. minutni film, a nastao je prije svega kako bi on i kolega mu po struci Mataz rekli braniteljima s ovog područja jedno veliko hvala za sve što su učinili braneći našu domovinu.

 

Film Papuk Artis-a  ”Sinovi zapadne Slavonije” dostupan je na ponuđenom linku

 

 

Damir Jukić

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button