DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUncategorized

U Slatini predstavljeno 2. dopunjeno i prošireno izdanje knjige Župna crkva svetog Josipa u Slatini – Spomenik trajniji od mjedi autora dr. sc. Žarka Španičeka.

Sinoć je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slatini i Župe sv. Josipa Slatina u prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Slatini predstavljeno drugo dopunjeno i prošireno izdanje knjige Župna crkva svetog Josipa u Slatini – Spomenik trajniji od mjedi autora dr. sc. Žarka Španičeka.

Moderator događaja bio je Oliver Jukić, a isti je uveličao veliki zbor Župe sv. Josipa koji je pod ravnanjem Eve Balković s dvije pjesme i otvorio ovu večer predstavljanja knjige.  

Potom je sve nazočne pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga koja je tom prigodom naglasila kako je prvo izdanje knjige u godini svog izlaska, 2021. nagrađeno Srebrnom poveljom Matice hrvatske.

Govoreći o ovoj, najstarijoj kulturnoj ustanovi u Hrvata, koja se na slatinskom području prati od prvoga spominjanja 1874. do danas, istaknula je kako je slatinski Ogranak 1995. godine pokrenuo izdavačku djelatnost pod nazivom Mala slatinska biblioteka u sklopu koje je iznjedrila brojne suradnje, a jedna od najplodonosnijih je ona sa Župom sv. Josipa te je do sada izdala 8 knjiga koje vežemo uz duhovni život, svećenike i sakralne objekte u slatinskom kraju te podsjetila na sve te naslove.

– Priča ove knjige krenula je pronalaskom jedne škrinjice u kakve se obično pohranjuju vrijednosnice, svjedočanstva, zapisi… Župna škrinjica sačuvala je još neotkrivene zapise, vjernih zapisivača i kroničara kojima dugujemo zahvalnost za duboki trag pera u povijesnom praćenju zbivanja oko gradnje crkve sv. Josipa u Slatini, – istaknula je predsjednica Zorica Varga te se zahvalila brojnim posjetiteljima što su došli s Matičarima podijeliti radost predstavljanja nove knjige Male slatinske biblioteke.

– Nadamo se, i priželjkujemo, da će i ovo izdanje biti prepoznato kao što je prepoznat i zbornik Mirko Jirsak i Slatina koji je nagrađen Zlatnom poveljom Matice hrvatske na Glavnoj skupštini u Zagrebu u subotu, 28. listopada 2023., – zaključila je Varga.

Nekoliko pozdravnih riječi uputio je i župnik Župe sv. Josipa Slatina i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić koji je naglasio vrijednost ove knjige koja je zainteresirala javnost, a samim time dovela do izdavanja dopunjenog i proširenog izdanja u kojemu autor donosi nova saznanja i spoznaje o samoj crkvi sv. Josipa, ali i života zajednice koju okuplja oko sebe.

Tom se prigodom zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u pripremanju ove knjige, osobito autoru Žarku Španičeku koji je u spomenutu knjigu ukoričio svoje znanje, veliku ljubav i požrtvovnost da što širi krug čitatelja može biti dionikom povijesti duha i snage ljudi ovoga kraja.

– Predstavljanje knjige koja pripovijeda lijepu priču o našoj crkvi i gradu poziva nas da uzmemo u ruke i otvorimo ovu knjigu, zavirimo u vrijedno blago povijesti, života, suza, ratova, vjere, nadanja, ljubavi, međusobnih odnosa, ali i da se prisjetimo svih ljudskih života nama dragih osoba, koje su u ovu crkvu ugradile svoju žrtvu, ljubav, odricanje te u isto vrijeme izgrađivali i živu Crkvu, a nju čine ljudi.
U crkvu sv. Josipa mnogi su ugradili sebe, dali svoj doprinos, dobrotu, srce, mislim ovdje na sve pokojne i žive vjernike ove župe, ali isto tako i pastire, svećenike, časne sestre, pjevače, ministrante, suradnike. To je ono što ostaje, neizbrisivo, trajno, – naglasio je preč. Dragan Hrgić.  

Predstavljanje knjige podržao je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji se tom prigodom zahvalio prije svega autoru, Župi i Matici te svim suradnicima koji su pripremili ovu knjigu itekako vrijednu za grad Slatinu.

Kako je naglasio, ususret ovom događaju proteklih je nekoliko dana prebirao po tekstovima prvoga izdanja, ponavljao znano i saznavao novo o povijesti i važnosti, težini i opsegu napora koje su poduzimali naši stari kako bi se konačno 1919. ponovno uspostavila slatinska katolička Župa sv. Josipa u Slatini.

– Danas, s vremenskim odmakom, trebamo biti zahvalni svima koji su tijekom više od 160 godina doprinijeli da ovo iznimno neogotičko zdanje i dan danas predstavlja najreprezentativniju slatinsku građevinu koju i sam autor ističe kao „remek djelo građevinske umjetnosti“ koje je od svog postanka bilo i ostalo nepresušan izvor vjerskog života i kulturne baštine našega grada, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao:

– Zahvaljujući velikim naporima našeg župnika, Dragana Hrgića, od 2017. do danas odvijaju se najnoviji radovi na obnovi ove naše ljepotice koji su financirani uglavnom sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ali svakako treba istaknuti i stalne donacije župljana i Grada Slatine. Radovi, hvala Bogu, uspješno i strpljivo idu svome kraju te nam još predstoji dočekati obnovu orgulja starih pune 82 godine, – zaključio je gradonačelnik.

Nakon što su učenici 2. razreda gimnazije Srednje škole Marka Marulića Slatina Nika Filković i Karlo Martinović pročitali nekoliko kratkih odlomaka iz zaključnog dijela knjige, o istoj su govorili urednica Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović-Juras, jedan od recenzenata, prof. dr. sc. Dragan Damjanović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, urednica knjige Dragica Šuvak i sam autor dr. sc. Žarko Španiček.

– Prvo izdanje ove knjige predstavljeno je javnosti 2021. godine i iznimno nas veseli što se tako brzo ukazala potreba za novim izdanjem, – naglasila je urednica Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović-Juras te predstavila sve suradnike koji su pomogli da ova knjiga od 144 stranice ugleda svjetlo dana.

– Knjiga je tiskana u nakladi od 300 primjeraka kao 24. knjiga Male slatinske biblioteke i sigurna sam kako će i ova knjiga, baš kao što je to bio slučaj i s njezinim drugim izdanjima, prerasti lokalne okvire, useliti se u mnoge domove i doprinijeti prepoznatljivosti naše županije i njene baštine, – zaključila je Ksenija Vujanović-Juras.

Oduševljenje brojem posjetitelja na predstavljanju knjige izrazio je prof. dr. sc. Dragan Damjanović.

– To je jako lijepo i pokazuje da vam je stalo do toga da se piše o vašem gradu i da vas zanima ovakav tip publikacija što i je njihov glavni cilj i smisao, – rekao je prof. dr. sc. Dragan Damjanović te nadalje istaknuo doprinos dr. Žarka Španičeka i svega onoga što je iznio u ovoj novoj monografiji te dodatno apostrofirao značaj slatinske župne crkve s novim saznanjima, odnosno dopunio s novim arhivskim izvorima koje je dodatno pronašao ili nije ranije stigao analizirati.

– Suvišno je zapravo i govoriti o koliko se kvalitetnom djelu radi. Sama činjenica da je 2,5 godine od predstavljanja prve monografije već izašla druga govori sama po sebi. To je stvarno jedna rijetkost na nacionalnoj razini i to u svim znanostima danas, – dodao je Damjanović pohvalivši Župu sv. Josipa u Slatini što je sačuvala tako vrijednu arhivsku građu. 

– Svako je predstavljanje knjige svečanost kulture, a napose to treba biti večeras kad predstavljamo dopunjeno izdanje knjige koja je trajno upisana ne samo u slatinsku zavičajnu biblioteku, već i u kulturni mozaik vrijednih izdanja naše domovine, – istaknula je uvodno urednica knjige Dragica Šuvak te potom predstavljajući novo izdanje knjige ujedno predstavila i samog autora te njegovo cjelokupno stvaralaštvo.

Naglasila je kako je pred nama djelo u kojemu su zastupljene kako zavičajna, tako i nacionalna historiografska istraživanja, crkvena povijest i kulturna antropologija, a uz to knjiga je dobitnica srebrne plakete Matice hrvatske.

– U knjizi čitamo da svaka građevina, pa tako i crkva oslikava stil gradnje i opremanja u određenom povijesnom razdoblju. Osim toga odražava društvena previranja i okolnosti tijekom gradnje. Autor pokazuje da su gradnja crkve i osnivanje Župe sv. Josipa ostvareni nastojanjem i zajedništvom duhovnih pastira i vjernika i uspostavljeni su u prvom redu na temeljima stoljetne vjere slatinskog malog čovjeka i one prve srednjovjekovne katoličke crkve i župe. Stoga knjiga naglašava da je crkva nastala iz potrebe vjere, ali na entuzijazmu, marljivosti pojedinaca da bi postala zaštićena graditeljska baština. Po predanosti župnika jačanju vjere i po brojnosti župljana crkva sv. Josipa izrasla je u duhovno središte grada i okolice, – istaknula je urednica knjige Dragica Šuvak te dodala: 

– Želja je svih nas koji smo sudjelovali u nastanku knjige da ista doprinese poznavanju zavičajne sredine, ukaže na vrijednost slatinske kulturne baštine, bude izvor podataka znanstvenicima, a napose poticaj mladima da nastave rad na istraživanju tamo gdje smo mi stali. Ima još puno tema i zatvorenih stranica koje valja otvoriti, a ovoj knjizi želim miran i dug let u slatinske i domove preko granica naše domovine, – zaključila je Šuvak te uputila veliku zahvalu preč. Draganu Hrgiću jer upravo su suradnjom sa Župom sv. Josipa slatinski Matičari dobili veliki kompliment, da su svojim knjigama izgradili hrvatski i katolički identitet grada Slatine.

Budući da svaka župna crkva čini središte i srce mjesta: sakralno, sveto, ali i kulturno, u svom nastojanju da knjigu približi čitatelju autor Žarko Španiček otkrio je crkvu u crkvi, lepezu poznatih i nepoznatih muškaraca i žena iz različitih staleža, različitih religijskih pripadnosti i političkih ideja koji su zajedno sa slatinskim župnicima ostavili trajan pečat na kolektivno pamćenje i sjećanje.
Budući da su govornici prije njega spomenuli mnoge detalje sam Španiček ukazao je tek na nekoliko važnih detalja vezanih uz knjigu.

– Tijekom rada i pripreme za pisanje ove knjige nekoliko je stvari za mene bilo fascinantno. Jedna od njih je to što je priprema za gradnju, gradnja i opremanje crkve trajala gotovo jedno stoljeće. To znači da je jedna generacija formirala ideju o izgradnji ove reprezentativne crkve ali ju nije uspjela završiti i to je prenijela na drugu generaciju. Tako je jedna ideja povezala nekoliko generacija i to je nešto fascinantno osobito iz današnje perspektive kada se oko bilo čega, bilo tko teško može složiti.

Druga jako važna stvar je što se uspjela sačuvati tako bogata arhiva s mnoštvom povijesnih dokumenata, a takva je situacija jako rijetka, i glavni je razlog što sam uopće uspio napisati ovu knjigu.  

Još je jedna fascinantna činjenica da je gradnja crkve daleko nadilazila mogućnosti ove sredine te je ujedinila čitavu zajednicu u kojoj je tada bilo približno 4.000 stanovnika, među kojima su katolici, iako najbrojniji s 2.200 „duša“, jedini bili bez svoje crkve.
To je bila lokalna inicijativa ali je ujedinila sve strukture ne samo Slatinčana već i crkvenih vlasti te vladarskih obitelji, koji su zajedno s vjernicima i to ne samo katoličke vjere, uspjeli izgraditi ovo remek djelo građevinske umjetnosti u stilu neogotičke arhitekture, te je u Hrvatskoj bila posljednja crkva koja se gradila u tom stilu što je još jedna njezina posebnost. Tako je njezina izgradnja prešla na nacionalni, pa i nadnacionalni nivo. Tolika je bila želja i nastojanja tih ljudi da se izgradi crkva koja će im postati centar svih životnih zbivanja i oslonac u teškim vremenima, – istaknuo je autor Žarko Španiček, zahvalivši se svima koji su radili na knjizi i pomogli da po drugi puta ugleda svjetlo dana, koja otkriva samo dio povijesnog bogatstva i kulturne baštine koje krije grad Slatina te otvara prostor za neka nova istraživanja.

Uz već spomenute uvažene goste predstavljanju knjige između ostalih nazočili su i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, msgr. Vladimir Škrinjarić, arhiđakon Slavonsko-podravskog arhiđakonata i dugogodišnji slatinski župnik, te protojerej Dragan Gaćeša, Paroh srpske pravoslavne parohije Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini.

Posjetitelji su po završetku promocije knjigu mogli kupiti po cijeni od 15 eura, uz posvetu autora.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

O autoru

Autor knjige dr. sc. Žarko Španiček  po svojem je pozivu etnolog – konzervator. Diplomirao je filozofiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao. U službi zaštite spomenika kulture isprva radi kao etnolog u Osijeku, a od 1999. u Požegi na mjestu pročelnika Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, zadužen za susjedne županije Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku, pa time i grad Slatinu.
Uz opsežne poslove konzervatora, uspije se baviti istraživanjem niza tema tradicijske kulture Slavonije i Baranje, što mu je i blisko, jer rođen je u Bistrincima pored Valpova.
Objavio je tri vrijedne knjige: Narodno graditeljstvo Slavonije i Baranje (1995.), Slavonski pučki proroci i sveci (2002.) i Bizovačka narodna nošnja (2010.).
Od 2015. ponajviše istražuje mlinarske tradicije, tradicijsko graditeljstvo i kulturu stanovanja 18. i 19. stoljeća. Za Zbornik radova u prigodi 100 godina Župe sv. Josipa prikupio je izvore podataka koji su dostajali za cijelu knjigu Župna crkva svetog Josipa u Slatini – Spomenik trajniji od mjedi.

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button