DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini predstavljena zbirka pjesama „Slatina kroz sjećanja“ autora Borislava Radanovića

Jučer je u zgradi Hrvatskog doma u Slatini održano predstavljanje zbirke pjesama „Slatina kroz sjećanja“ autora Borislava Radanovića, a kojoj su nazočili brojni posjetitelji i ugledni gosti – predstavnici Grada Slatine i gradskih institucija na čelu s dogradonačelnikom Ilijom Nikolićem, predstavnici brojnih slatinskih udruga, te ostalih ustanova iz javnog, kulturnog i crkvenog života sa slatinskog područja.
Sve prisutne je na samom početku pozdravila moderatorica događaja Nikolina Mažar, te im se tom prigodom zahvalila što su odlučili svečano obilježiti izlazak autorove prve knjige.

Nekoliko pozdravnih riječi uputio je i sam autor zbirke pjesama Borislav Radanović koji se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u izdavanju ove knjige, osobito direktoru Slatinskog informativnog centra Robertu Turkalju koji ga je motivirao za objavu ove zbirke te mu pomogao u početnim fazama pripreme tiskanja knjige. Također se zahvalio i ostalim sponzorima na njihovim donacijama, a posebno Gradu Slatini, bez čije potpore ne bi ni bilo ove knjige.

Borislav je u slatinskom kraju poznat kao profesor, trener i učitelj koji je podučavao brojne generacije mladih Slatinčana u raznim sportovima, a sam je bio vrlo aktivan u nogometu, tenisu, skijanju, plivanju, ronjenju, ribolovu, biciklizmu i planinarenju. Također je i stalno prisutan u kulturno-zabavnom životu grada.

U uvodnom dijelu predstavljanja knjige, prof. dr. Petar Kavgić, također pjesnik, prezentirao je svoju recenziju Radanovićeve knjige, istaknuvši kako će nas ova zbirka pjesama vratiti u našu mladost i dane Slatine koje skoro više i nema.

„Autor piše jednostavnim i razumljivim stilom. Opisi su mu vrlo često realistični, do prepoznatljivosti. Gotovo mu ništa ne može promaknuti. Evocira uspomene iz bezbrižnog djetinjstva, odrastanja, školovanja i dosadašnjeg života. Kroz svoje pjesme slikovito nas vodi kroz prošla i sadašnja vremena – jučer, danas, sutra. Počesto piše i na licu mjesta radnje, ili nekog događaja. To je talent koji se u praksi rijetko susreće.“ – istaknuo je profesor Kavgić.

Zbirka pjesama „Slatina kroz sjećanja“ sadrži 96 pjesama razvrstanih u 9 poglavlja: Moje pjesme, Hej Slatino, Religiozne, Na licu mjesta, U prolazu, Vesele, Mudrice, Sentimentalne i In memoriam. Knjiga je na jedan način svojevrsni pjesnički turistički vodič kroz prošlost i sadašnjost Slatine jer autor u svojim pjesmama piše o slatinskim ulicama i njenim stanovnicima, o znamenitostima, zgradama i tvornicama koje su nekad postojale u Slatini, i to sve prateći život slavonskog čovjeka, običaje i tradiciju toga područja. On na neki način čitatelja vraća u mladost i vodi ga kroz vrijeme kao putopisac i kroničar. U puno se pjesama čak i šali s pojedincima opisujući neke vesele zgode i nezgode. Ponekad čak i malo ismijava neke, po njemu, nadobudne pametnjakoviće i sveznalice.

Radanović je tijekom promocije predstavio svoje pjesme kroz poglavlja i posjetiteljima objasnio na koji su način nastale pojedine pjesme te o kome ili čemu one govore. Tako je pjesmu „Muštikla“ pročitala umirovljena profesorica Ljubica Filipović koju je autor napisao upravo o njoj, a koja je bila zadužena za lekturu cijele zbirke pjesama.

Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi autora koji je sretan što je uspio naći dovoljan broj sponzora kako bi pokrio sve troškove tiskanja, a posebno je radostan što je ujedinio dvije slatinske crkve –  Pravoslavnu parohiju i Župu svetog Josipa, koje su mu bile jedni od sponzora. Neke pjesme je posvetio katoličkoj, a neke pravoslavnoj vjeri, no posebno je ponosan na pjesmu „Molitva“ koja je univerzalna za sve vjeroispovijesti, bez razlike i podjele među ljudima.

Na kraju promocije, Borislav je sve prisutne počastio glazbenim iznenađenjem kada je uz pratnju Krunoslava Matišića publici otpjevao refrene neke od svojih najdražih pjesama.

Zaključivši ovaj kulturni događaj istaknuo je kako knjigu posvećuje svim Slatinčanima uz poruku sa stražnjih korica iste: „Ej Slatino, u srcu te nosim i gdje god da sam, s tobom se ponosim. “

Promocija knjige „Slatina kroz sjećanja“ završila je prigodnim domjenkom koji su sponzorirali Grad Slatina i slatinski obrt Soda-voda.
Knjiga se s posvetom autora mogla kupiti po cijeni od 100 kn.
(Nikolina Mažar/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button