DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini predstavljen novi dvobroj časopisa „Zavičaj” ogranaka Matice hrvatske u Virovitici, Orahovici i Slatini

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina predstavljen novi dvobroj županijskog kulturnog časopisa „Zavičaj” ogranaka Matice hrvatske u Virovitici, Orahovici i Slatini, a dobrodošlicu gostima u ime domaćina zaželio je kustos Srđan Đuričić.

Okupljene je na samom početku pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga istaknuvši kako je prošlo dugih 5 godina otkako je predstavljen zadnji broj „Zavičaja“.

– Ne ponestaje nama tekstova, ima ih na pretek, duga je naša županija, vrijedni su naši ljudi, ali bez materijalnih sredstava, koraci ne vode naprijed, tapkamo na mjestu, no uspjeli smo prikupiti sredstva i napraviti iskorak, te je novi „Zavičaj“ pred nama i to je ono bitno jer on nije novinski aktualan danas već izlazi povremeno i piše o onome što je bilo i vrijedno je spomena. Objavljuje tekstove s povijesnom i kulturno-umjetničkom tematikom ali i prirodoznanstvene priloge, te literarne pretežno pjesničke radove, – istaknula je Varga.

Nazočnima se obratila i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i urednica spomenutog časopisa Dubravka Sabolić, koja se tom prigodom vratila tridesetak godina unazad te se prisjetila „Zavičaja“ od njegovog prvoga broja koji je tiskan u studenom 1991. godine.
Šetnjom kroz prošle brojeve naglasila je rast i napredak ovoga časopisa za kulturu sve do ovogodišnjeg dvobroja.

– Županijski časopis „Zavičaj” broj 34/35 nastaje u suradnji Ogranaka Matice hrvatske Virovitice, Slatine i Orahovice. Dvobroj je bio potreban jer je prošlo pet godina od 33. broja „Zavičaja” u kojima se ostvarilo mnoštvo plodonosnih i kvalitetnih sadržaja. Također, dio priloga su autori dostavljali 2018. i 2019., a drugi dio 2021. i 2022. godine te se uredništvo odlučilo za dvobroj. Dužem čekanju na novi broj pridonijele su i financijska oskudica te pandemijske godine koje su privremeno usporile rad ogranaka. Srećom, praksa dvobroja postoji od prije i ovo nije prvi put da je „Zavičaj” tiskan kao dvobroj – naglasila je Sabolić, a potom je predstavila veći dio njegovog sadržaja čiju naslovnicu krasi likovni rad Virovitičanke Eve Duršot, pobjednice likovnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola imena „Zavičaj u srcu i kistu“.

Na 132 stranice objavljena su 44 rada koja je napisalo 25 suradnika. Kazalo donosi popis autora i priloga razdijeljenih na dvanaest tema: Istraživanja, Obljetnice, Razgovori, Kutak za stihove, Putopis, Iz rada ogranaka, Iz rada knjižnica, U spomen, Književna tribina, Astronomija, Prikazi i Foto natječaj.

Jedan od priloga je i intervju s akademikom Viktorom Žmegačem koji je pripremila Nela Krznarić, članica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i knjižničarka Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, koja je isti predstavila posjetiteljima naglasivši Žmegačevu povezanost sa zavičajem, osobito njegovom rodnom Slatinom kojom je, odgovarajući na pitanja intervjua, rado prošetao otškrinuvši vrata svojih sjećanja. Tom je prigodom naglasio ponos dodijeljenom mu titulom počasnog građanina grada Slatine.
Svoje je izlaganje zaključila citirajući riječi na kraju intervjua koje je uputila Žmegaču: „Uvijek postoje ljudi koji nas svojim životom inspiriraju, ohrabruju i oplemenjuju. Profesore, Vi ste jedan od njih. Hvala Vam.“.

O autorima i prilozima vezanim za Slatinu i slatinski Ogranak govorila je predsjednica Zorica Varga uz čije su tekstove svoje mjesto u najnovijem „Zavičaju“ pronašli i prilozi Valentine Volf, Dragice Šuvak, Srđana Đuričića i Olivera Jukića.

Posebno se osvrnula na objavljene nekrologe u znak sjećanja na Dragana Miloševića, Jadranku Srdoč i Mariju Turk-Kuči kojoj je ovom prigodom u ime Ogranka Matice hrvatske u Slatini naglas izrekla Zbogom pročitavši objavljeni prilog U spomen dr. Marija Turk-Kuči – Velika čvrsta grana humanosti u Slatini.

– S velikom radošću dočekujemo novi broj Zavičaja, ujedno i s nadom da će se dosadašnja bogata kulturna produkcija naših vjernih sugrađana i članova nastaviti u budućnosti te mudro čuvati baštinu nekih prošlih dana, – zaključila je urednica „Zavičaja“ Dubravka Sabolić zahvalivši se svima koji su pomogli da ovaj dvobroj županijskog kulturnog časopisa ugleda svjetlo dana.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button