DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini potpisan Sporazum o suradnji oko organizacije Međunarodnog glazbenog Festivala „Dani Milka Kelemena“

Danas je u novouređenoj zbornici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji oko organizacije Međunarodnog glazbenog Festivala „Dani Milka Kelemena“.

Tom su se prigodom okupili pročelnica za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Slatini Zorica Varga, te prof. Berislav Šipuš i prof. Goran Končar.

Okupljene članove Festivalskog odbora pozdravio je predsjednik istoga Antonio Brzica koji ih je ukratko upoznao sa smjernicama Sporazuma te zahvalio na dosadašnjoj suradnji u sklopu koje je pripremljen i program ovogodišnjeg 29. po redu Međunarodnog glazbenog Festivala „Dani Milka Kelemena“ koji će se održati od 3. do 15. listopada.

– Sporazumom smo na neki način definirali odnose svih dionika uključenih u novom mandatu kao i sam tijek organizacije koji uključuje i Programsko vijeće. Vjerujem da ćemo i u narednom mandatu vrlo uspješno surađivati kao i do sada, te iznjedriti još bogatije programe, – istaknuo je Brzica zahvalivši se svima na maksimalnoj angažiranosti.

Nazočnima se zahvalio na dosadašnjem angažmanu i gradonačelnik Denis Ostrošić, te izrazio zadovoljstvo iskazanom dobrom voljom kako bi Festival zadržao svoju tradiciju i bio sve bolji, osobito što je u pripremi 30. jubilarni Festival iduće godine kada će se ujedno obilježiti i 100. obljetnica rođenja maestra Kelemena.

– Grad Slatina je ovim Sporazumom preuzeo sve one obveze koje preuzima od samih početaka još kada je organizaciju vodila Udruga Milko Kelemen koja je u međuvremenu ugašena, trenutka kada je 2019. godine organizaciju preuzela Glazbena škola Milka Kelemena Slatina, pa sve do sada kada pripremamo dvije velike obljetnice. No da bismo bili uspješni i dizali rejting ovoga Festivala tu su naravno i Hrvatsko društvo skladatelja, Virovitičko-podravska županija i ustanove s područja našega grada koje daju veliki doprinos, – rekao je gradonačelnik Ostrošić istaknuvši kako Festival DMK puno znači za grad Slatinu.

– To je na neki način i brend koji uz pjenušac, Sequoiu, Viktora Žmegača, Dane Mirka Jirsaka…, zapravo čini jednu baštinsku suštinu grada oko kojega se vrte sve bitne kulturne manifestacije i događanja koje nisu samo za građanstvo Slatine već i puno šire, te su od velikog značaja za razvoj kulturnoga turizma prije svega, – zaključio je gradonačelnik najavivši kako će iduće godine u opticaj izaći i poštanska marka s likom Milka Kelemena.

Prilikom potpisivanja Sporazuma u novom četverogodišnjem mandatu Festivalski odbor čine Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina, Glazbena škola Milka Kelemena, Zavičajni muzej Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina, Ogranak Matice Hrvatske Slatina, te prof. Berislav Šipuš i prof. Goran Končar koji su uz prof. Antonija Brzicu ujedno i članovi Programskog vijeća.

– Kao članovi Programskog savjeta već niz godina nastojimo da taj program zaista zadrži visoku vrijednost. Ono što se pokazalo i u dosadašnjim festivalima, on i u estetskom smislu, u smislu kvalitete visokih umjetničkih doživljaja zaista je jedan od naših najznačajnijih festivala posvećen jednome od skladatelja. Pripremajući se za sljedeći festival u godini velikih obljetnica vjerujem da ćemo u programskom smislu napraviti značajan iskorak, – rekao je prof. Končar te čestitao i zahvalio se svima koji su uključeni u organizaciju Festivala i ono što je najvažnije čuvanje kulturnog identiteta što je, kako je naglasio, na žalost pomalo ugroženo u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. 

Potpisnici Sporazuma obvezali su se maksimalnim zalaganjem u okviru dodijeljenih im zadataka u sklopu Međunarodnog glazbenog Festivala „Dani Milka Kelemena“ promovirati lik i djelo Milka Kelemena, njegovu glazbu te glazbu skladatelja svih povijesnih razdoblja i ostale umjetnosti vezane uz boju i pokret, a kako bi dogovorili daljnje organizacijske korake nakon potpisivanja Sporazuma održali su radni sastanak.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button