DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini potpisan novi Sporazum o suradnji oko organizacije Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, glavnu organizaciju preuzima Grad Slatina

Danas, na dan kada nas je prije šest godina 8. ožujka napustio maestro Milko Kelemen u Gradskoj upravi Grada Slatine upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji oko organizacije Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Potpisivanjem ovoga Sporazuma stavlja se izvan snage Sporazum potpisan 22. rujna 2023., a razlog tomu je izmjena organizatora Festivala. Tu ulogu od Glazbene škole Milka Kelemena od sada preuzima Grad Slatina, a zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić imenovan je novim predsjednikom Festivalskog odbora kojeg uz Nikolića čine župan Igor Andrović u ime Virovitičko-podravske županije, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica, ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Slatini Zorica Varga, direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, te prof. Berislav Šipuš i prof. Goran Končar.

Uz nazočne članove Festivalskog odbora potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i pročelnica za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slatini Danijel Vilček, voditelj Odsjeka za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Krešimir Štimac, te viši savjetnik za gospodarstvo i projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine i v.d. ravnatelj Gradske razvojne agencije Slatine Jurica Culej koji je na samom početku pozdravio sve nazočne te izrazio zadovoljstvo što Grad Slatina i GRAS u ovoj jubilarnoj obljetnici Festivala mogu dati još veći doprinos u organizacijskom smislu nego do sada.

– Uz 30. jubilarni Festival ove godine ujedno obilježavamo i 100. obljetnicu rođenja maestra Milka Kelemena. Vjerujem da ćemo na najbolji mogući način obilježiti ove velike obljetnice tim više što je Programsko vijeće pripremilo vrlo bogat i kvalitetan program Festivala koji će se održati od 11. do 21. listopada ove godine, – istaknuo je Culej te svima uključenima u organizaciju zaželio puno uspjeha u radu kako bi zajednički odradili sve aktivnosti uz podršku i Gradske razvojne agencije Slatine koja je zadužena za administrativni i financijski aspekt projekta.

Potom je srdačnu dobrodošlicu svima zaželio i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić obrazloživši razlog današnjeg okupljanja.

– Drago mi je što nastavljamo dalje s Danima Milka Kelemena budući da je Grad Slatina ove godine organizaciju preuzeo na sebe te ćemo se potruditi da se kontinuitet ovoga Festivala itekako značajnog za naš grad, ali i cijelu Hrvatsku nastavi što je kvalitetnije moguće, te da ovogodišnji jubilarni festival podignemo na jedan viši nivo. Izuzetna će nam čast biti ugostiti sve programom planirane izvođače. Na tom tragu smo u ovaj projekt maksimalno uključili našu Gradsku razvojnu agenciju i ostale gradske ustanove koje će uz Ministarstvo, Županiju i Grad također dati svoj doprinos, – istaknuo je Nikolić te se zahvalio svima koji su na bilo koji način uključeni u organizaciju DMK.

S nekoliko riječi obratio se i virovitičko-podravski župan Igor Andrović te se također zahvalio svima koji već godinama sudjeluju u organizaciji svjetski poznatog festivala iza čijeg imena stoji svjetski poznati glazbenik Milko Kelemen.

-Veliko je zadovoljstvo što je ovo jubilarna godina, tako da smo mi kao Županija zadovoljni što i ove godine sudjelujemo u organizaciji, što smo jedni od organizatora, kako financijski, tako i operativno ukoliko bude bilo potrebe. Drago mi je što će i ovogodišnji festival okupiti ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, a ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena koji još uvijek kroz ovaj Festival promovira grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju, – istaknuo je župan Andrović zahvalivši se i publici koja posjećuje svake godine festival što mu daje još veći značaj.

O ovogodišnjem festivalu govorio je član Programskog vijeća, prof. Antonio Brzica.

– Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena napokon se vratio tamo gdje je i započeo, a to je Grad Slatina koji je bio organizator njegova prva dva izdanja.
Mislim da je proteklih pet godina organizacijski bilo najteže jer je organiziran bez maestra Kelemena, a zahvatile su ga i pandemijske godine, no ipak smo uspjeli da festival opstane. Svi smo se složili da Dani Milka Kelemena trebaju postati brand Slatine kroz koji bi se osim u vrijeme festivala različitim turističkim sadržajima mogao privući veći broj posjetitelja u naš kraj, – istaknuo je Brzica te predstavio prijedlog programa 30. festivala DMK koji će široj javnosti biti predstavljen u Velikom tjednu, odnosno u četvrtak, 28. ožujka, uoči stote godišnjice rođenja maestra Kelemena koja se obilježava 30. ožujka.

Na kraju je riječ pripala uvaženom gostu prof. Goranu Končaru koji je istaknuo kako je Dane Milka Kelemena bilo jednostavnije voditi dok je bio među nama.

– U onom trenutku kada nas je Milko napustio sve se promijenilo. Stoga se zahvaljujem svi koji su se uključili u organizaciji budući da se radi o vrlo velikom i organizacijski zahtjevnom poslu. Program je samo okosnica ali sve ovo oko organizacije što ovisi o svima nama to je svakodnevni posao.
Kelemen je bio na neki način vizionar, a gledajući njegove ranije intervjue mogli bi reći da je to istina jer je predvidio i pandemije i ratove, a to se vidi i kroz njegovu glazbu. Moram priznati da ga se često sjetim jer njegovo prisustvo i u glazbenom životu i izvan toga je daleko šire nego što to mi sada ovdje vidimo, – istaknuo je prof. Končar te dodao:

– O svima nama, a sada pogotovo o vama koji ćete preuzeti brigu o festivalu, ovisi koliko ćemo ga obogatiti sa svim onim elementima koji nas ne bi trebali koštati a doprinose važnosti i vrijednosti festivala. Ja mislim da smo na jako dobrom putu da se ove godine da jedan pečat i s jednom novom snagom krene u iduće festivale, – zaključio je Končar.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button