GOSPODARSTVONASLOVNICAŽUPANIJA

U Slatini počele raditi Hrvatske šume – Uprava šuma Slatina

U Slatini počele raditi Hrvatske šume – Uprava šuma Slatina, novi upravitelj je Tomo Baturina, obuhvaćat će područja Pitomače, Suhopolja, Virovitice, Slatine, Čačinaca, Voćina i Ćeralija

 

U Slatini je u petak održan radni sastanak predstavnika Uprave Hrvatskih šuma i nove Uprave šuma Slatina, a koja je s radom počela s prvim siječnjem ove godine.

Uprava šuma Slatina sastoji se od ukupno sedam šumarija s područja naše županije koje su dosad bile pod Upravom šuma Našice, a čine ju Pitomača, Suhopolje, Virovitica, Slatina, Čačinci, Voćin i Ćeralije, a sjedište joj je u šumariji u Slatini.

Za upravitelja je imenovan Tomo Baturina, dosadašnji upravitelj šumarije u Suhopolju. Nova Uprava šuma u Slatini rezultat je potrebe kvalitetnijeg i uspješnijeg upravljanja šumama na ovom području, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

– Uprava šuma u Slatini ukupno je 17-ta podružnica uprave šuma koju smo osnovali, a koja je s radom krenula početkom ove godine. Cilj osnivanja Uprave šuma u Slatini je što bolje, uspješnije i kvalitetnije upravljati resursom, šumama i šumskim zemljištem na području Virovitičko-podravske županije i ostaviti taj resurs našim unucima u boljem stanju nego što smo ga mi zatekli – naglasio je Krunoslav Jakupčić koji je istaknuo kako će šumarska struka dobivati sve više na važnosti u godinama koje dolaze.

Jedan od razloga su ubrzane klimatske promjene koje se očituju u globalnom zatopljenju. Drugi, još važniji razlog, istaknuo je, odnosi se na neprocjenjivu važnost šuma na brojnim područjima – od ekologije, industrije, gospodarstva, turizma, sporta, rekreacije i zdravlja.

– Uprava šuma Slatina, uz sve navedeno, ima veliku važnost i za gospodarstvo na području Virovitičko-podravske županije – istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, te dodao:

– Gospodarska funkcija šuma na ovom području je snabdjeti kvalitetnom sirovinom drvoprerađivače ovog kraja, kojih ima. Drvna industrija mora iskoristiti ovu šansu, sirovina je dostupna po pristupačnim cijenama, a distributivni i logistički troškovi nisu veliki jer su šumska područja relativno blizu pilanskim kapacitetima – objasnio je Jakupčić.

Sjedište Uprave šuma u Slatini bit će u zgradi Šumarije, a nova Uprava trebat će i novi kadar, pa će se uskoro raspisati interni natječaj za nova radna mjesta. Uz šumarsku struku, Uprava će trebati i drugi kadar, kaže.

– Raspisat ćemo interni natječaj i za inženjere šumarstva, pravnike, ekonomiste, stručne suradnike za javnu nabavu, koji posjeduju certifikat te za kadrove sa srednjom stručnom spremom, raznih profila, od šumarske do tehničke, odnosno strojarske struke – rekao je Jakupčić.

Sastanku je nazočio i Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma, upravitelji šuma koji se nalaze pod novom Upravom i drugi. Prema prvim procjenama, cjelokupni proces kadroviranja i informatizacije, a vezan uz rad nove Uprave u Slatini, bit će dovršen u roku od šest mjeseci.

Inače, područje Virovitičko-podravske županije ukupne površine od 2.024 kvadratnih kilometara, izrazito je bogato šumama i šumskim zemljištem koji čine preko 32 posto njene ukupne površine, odnosno oko 70 tisuća hektara šuma i šumskog zemljišta.

Od ovog broja, 96 posto šuma i šumskog zemljišta u državnom su vlasništvu, što je pretpostavka razvoja drvno prerađivačkog sektora kao najsnažnijeg izvoznog dijela gospodarstva Županije, a godišnji etat procjenjuje se na preko 450 tisuća kubika drvne mase. (www.icv.hr, www.radioslatina.hr, mlo)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button