DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini otvorena kućica za knjige

U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina, učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina izradili su kućicu za knjige, tzv. malu slobodnu knjižnicu uz slogan „Posudi, čitaj, vrati i/ili doniraj knjigu“.

Izradom i postavljanjem male kućice za knjige učenici i nastavnici Industrijsko-obrtničke škole Slatina željeli su istaknuti važnost pisane riječi, učiniti knjigu dostupnu svima te potaknuti građane i mlade na čitanje.

Kućica za knjige postavljena je u parku ispred Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, a svečanom otvorenju uz učenike zanimanja stolar u pratnji nastavnika Krunoslava Hubera i ravnatelja IOŠ-a Mladena Graovca, te djelatnice GKiČ Slatina i ravnateljicu Sanju Pajnić, nazočio je i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić koji je tom prigodom istaknuo podršku Grada Slatine ovakvim projektima s ciljem podizanja svijesti građana o kulturi čitanja i općenito njegovanja kulturnog i obrazovnog identiteta našega grada.

Sve nazočne tom je prigodom pozdravila ravnateljica slatinske Knjižnice Sanja Pajnić.

– Gradska knjižnica i čitaonica Slatina imala se u planu priključiti Mreži malih slobodnih knjižnica Hrvatske, a korak ka tome bila je izrada ove male, jako lijepe kućice za knjige kojom će se poticati kultura čitanja u našem gradu, razvijati ljubav prema knjigama, te knjigu učiniti dostupnom svima u našoj sredini, – istaknula je Pajnić te pojasnila kako će građani iz ove kućice moći uzeti, zamijeniti, posuditi ili donijeti svoju knjigu i ostaviti nekome na čitanje.

– Razne su mogućnosti, a osim što će ispuniti ovakvu jednu praktičnu svrhu kao što je poticanje čitanja, ova će kućica i uljepšati sam prostor ispred Knjižnice, – zaključila je ravnateljica Pajnić te se zahvalila učenicima, nastavnicima, djelatnicima i ravnatelju IOŠ-a na ovoj predivnoj suradnji i odlično obavljenom poslu jer i ova je kućica, kako je naglasila, dokaz da su spretni u onome što rade. Zahvala je otišla i put Grada Slatine i zamjenika gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilije Nikolića koji konstantno podupiru rad Knjižnice što su dokazali nebrojeno puta, osobito za vrijeme obnove njezinog prostora.

Tim koji je radio na ovome projektu predstavio je ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac.

– Mi smo se rado uključili u ovaj projekt gdje su naši učenici zanimanja stolar i njihov mentor Slaven Zelenka, kao najpozvaniji, mogli pokazati svoje znanje i vještine. Također su se uključili i učenici drugih zanimanja kao što su instalateri grijanja i klime i vodoinstalateri koji su pod vodstvom voditelja praktične nastave Bojana Teodorovića izradili postolje za kućicu, a svoj doprinos je dao i domar Vjekoslav Horvat.
Ova je inicijativa hvalevrijedna jer kućica za knjige kojoj je svrha publiciranje čitanja kod, ne samo starijih ljudi, nego i kod mladih, a ono što smo mi kao obrazovna ustanova prihvatili je poslati poruku našim učenicima, da nije čitanje samo ono što moraju pročitati kroz nastavni plan već puno više od toga, – rekao je ravnatelj Graovac.

Uz jednog od učenika zanimanja stolar čast otvoriti slatinsku kućicu za knjige pripala je zamjeniku gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Iliji Nikoliću koji je tom prigodom istaknuo kako će se Grad Slatina pobrinuti da se ovih dana izgradi i pristupna staza do kućice što će ovaj projekt, i estetski i praktično, zaokružio u jednu cjelinu.

– Čuvajmo našu kućicu s knjigama i uživajmo u pisanoj riječi koju skriva, – zaključio je Nikolić.

U prvim minutama nakon svečanog otvorenja kućica je već probudila znatiželju naših sugrađana koji su u prolazu zastali i zavirili u njezine tajne.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button