DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini otvorena izložba „Jesen u Kapadokiji“

U okviru „Dana turske kulture u Slatini“ jučer je u Zvičajnom muzeju Slatina otvorena izložba fotografija „Jesen u Kapadokiji/Kapadokya’da Sonbahar“ koje je snimila autorica Andrea Berković  iz Zagreba.
Andrea Berković je profesorica turskog i mađarskog jezika, turistički vodič i prevoditeljica, te ljubiteljica fotografije i filma.
Prigodom otvorenja izložbe zahvalila se Gradu Slatini i Zavičajnom muzeju koji je na nju ostavio prekrasne dojmove. Isto tako zahvalila se TIKA-i s kojom inače surađuje s obzirom da je, kako je rekla, njezino poslanje da promovira Tursku na koji god način zna i umije, pa je tako i TIKA jedna od sastavnica uz Yunus Emre institut koji joj je zapravo omogućio da realizira izložbu.
Prva izložba održana je u Zagrebu, potom 19. travnja u Rijeci i treća jučer u Slatini.

Fotografije prikazane na izložbi su skup od 50-tak fotografija snimljenih 2016. godine, krajem listopada i početkom studenog, a da bi ih snimila tijekom boravka u Kapadokiji autorica je dnevno prehodala 20-25 km. Tom je prilikom snimljeno preko 2500 fotografija, tako da je u Slatini izložen samo mali dio kolekcije koja će, uvjerenja je, ipak posjetiteljima dočarati prekrasan krajolik tog dijela Turske.

U čitavoj današnjoj anadolskoj pokrajini Kapadokiji, koja je tijekom svih razdoblja povijesti bila sigurna luka raznih civilizacija, moguće je svjedočiti tragovima brojnih drevnih naroda.
Povijest koja se proteže od neolitika stvorila je njene prirodne ljepote; vilinski dimnjaci, doline i domovi u stijenama, podzemni gradovi, crkve uklesane u vulkanske stijene, a sve uz prelijevanje čudesnih boja čine Kapadokiju jednim od posebnijih mjesta svijeta.

Ovom izložbom kao svojevrsnim uvodom u sve ljepote koje pruža Kapadokija, autorica pozivamo da je osobno posjetite i sami osjetite spokoj i divljenje uživajući u očaravajućoj ljepoti „zemlje lijepih konja“.

Izložba „Jesen u Kapadokiji” u Zavičajnom muzeju Slatina bit će postavljena do 12. svibnja, te ju posjetitelji mogu pogledati utorkom, četvrtkom i petkom od 9 do 14, srijedom od 11 do 19, a subotom od 10 do 12 sati.(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button