DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini otvoren Odjel fizikalne i rehabilitacijske medicine Doma zdravlja VPŽ u sklopu kojega je i bazen za fizikalnu rehabilitaciju

Danas je u Slatini održana prigodna svečanost na kojoj je otvoren obnovljeni Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u sklopu kojega se nalazi i bazen za fizikalnu rehabilitaciju, koji je izgrađen sredstvima Virovitičko-podravske županije, Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije i grada Slatine.
Investicija je to vrijedna 2,5 milijuna kuna za uređenje i opremanje Odjela te oko milijun kuna za uređenje bazena koji će današnjim otvorenjem ponovno biti u punoj funkciji što će pacijentima omogućiti kompletnu terapijsku uslugu.

Izgradnjom bazena zaokružena je jedna cjelina kojom Slatina postaje najbolji centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u ovom dijelu Hrvatske, a brojni pacijenti više neće morati putovati u toplice diljem Hrvatske što će ujedno smanjiti i liste čekanja na toplice.

Svečanom otvorenju Odjela, uz domaćina ravnatelja županijskog Doma zdravlja Ivicu Foteza, nazočili su župan virovitičko-podravski Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka, prodekan na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Ivan Miloloža, član uprave Hrvatskih šuma i bivši ravnatelj županijskog Doma zdravlja Igor Fazekaš, predstavnici izvođača radova iz tvrtke Građenje Marković iz Slatine i Aquachema iz Ivanić Grada, županijski pročelnici i ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja županije te voditelji službi i odjela županijskog Doma zdravlja.

Pozdravljajući sve nazočne ravnatelj županijskog Doma zdravlja Ivica Fotez upoznao ih je s nizom projekata na sanaciji i uređenju brojnih zdravstvenih ustanova na području županije te istaknuo kako je danas Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu u Slatini jedan od boljih u regiji.
„Sada smo u mogućnosti pružiti kompletnu zdravstvenu zaštitu našim korisnicima osobito onima koji su u stanju nakon traume, nakon endoproteza, odnosno nose se s osteodegenerativnim bolestima, koji će uz ostale potrebne tretmane uspješnu rehabilitaciju postići i uz pomoć blagodati hidtoterapije u bazenu. Mi ćemo ujedno biti pomoćni servis jer ćemo moći zbrinuti i one osobe kojima je odbijeno pravo na toplice ili su „na rubu“ za ostvarenje tog prava.“ – zaključio je ravnatelj Fotez te dodao kako Odjel fizikalne i rehabilitacijske medicine nudi i „nadstandardne“ usluge poput terapije udarnog vala i pneumatske limfne drenaže koju nema nijedna zdravstvena ustanova, a najavio je i pokretanje fizikalne terapije u kući što je još jedan korak više pružanja kvalitetnije usluge korisnicima.

Bivši ravnatelj županijskog Doma zdravlja Igor Fazekaš izrazio je zadovoljstvo obnovljenim Odjelom te se zahvalio svima koji su prepoznali inicijativu i pružili podršku ovom projektu.
Uvijek smo bili korak ispred drugih domova zdravlja i pripremali projekte unaprijed, povukli smo oko 15 milijuna bespovratnih sredstava za vrijeme dok sam ja bio ravnatelj i time je naš Dom zdravlja zasigurno jedan od najboljih u Hrvatskoj. Doktor Fotez je to nastavio raditi još i bolje i mislim da sve ove aktivnosti koje se rade, govore o činjenici da je uz potporu Županije, kao osnivača, i jedinica lokalnih samouprava moguće napraviti mnogo toga za dobrobit naših građana i pacijenata.“ – istaknuo je Igor Fazekaš.

Prodekan na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Ivan Miloloža izrazio je zadovoljstvo suradnjom Fakulteta sa županijskim Domom zdravlja.
Iako je Slatina relativno mala sredina, još je jedan dokaz da se ne mora otići iz Hrvatske da bi se bolje živjelo. Iznimno mi je drago da je upravo ovdje baza našim studentima za praktičnu nastavu. Ono što nauče na fakultetu moći će ovdje adekvatno primjenjivati na pacijentima i dodatno se educirati od strane stručnog osoblja koje se nalazi u ovom Domu zdravlja.“ – rekao je prodekan Miloloža, te ujedno najavio gradnju kardiovaskularnog centra u Orahovici koji će isto tako biti od iznimne važnosti za ovaj dio regije.

Prema riječima gradonačelnika grada Slatine Denisa Ostrošića ovaj terapijski bazen osim neprocjenjive pomoći pacijentima u rehabilitaciji, omogućit će i razvijanje zdravstvenog turizma.
Što se Slatine tiče mi smo dio jedne slavonske destinacije, a ako povežemo sve kockice onda imamo veliki potencijal. Za Slatinu kao jedan mali grad ovaj je centar zapravo baza za širenje nečeg puno većeg. Ovaj prostor omogućuje stanovnicima cijele županije, ali i šire jedan sasvim drugi sadržaj, a riječ je o rehabilitaciji i drugim mogućnostima koje ćemo nastojati razviti kao jednu destinacijsku točku u Slavoniji gdje će se prije svega živjeti zdravo na zadovoljstvo ne samo Slatinčana, već i svih onih koji će doći u Slavoniju.“ – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Brojne projekte na sanaciji zdravstvenih ustanova i poboljšanju zdravstvene usluge na području županije spomenuo je župan Igor Andrović, te naglasio kako je ovo samo nastavak ulaganja u zdravstvenu zaštitu u županijskom Domu zdravlja.
Moram reći da se najviše ulagalo ovdje u slatinski Dom zdravlja, i neka je, zato što to Slatina zaslužuje, a s današnjim danom grad Slatina postaje centar za fizikalnu terapiju, ne samo naše županije, nego sigurno i Slavonije.“ – istaknuo je župan Andrović te dodao kako nije kraj ulaganjima s kojima će se nastaviti i dalje. Slijedi projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Slatini vrijedan 4 milijuna kuna.
Isto tako nastavlja se i s ulaganjem, ne samo u primarnu, nego i u sekundarnu zdravstvenu zaštitu, kao i u Opću bolnicu Virovitica, ali i ostale domove zdravlja na području naše županije.

Na kraju svečanosti uslijedio je obilazak Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Doma zdravlja kao i samog terapijskog bazena.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button