DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

U Slatini otkrivena bista dr. Franje Tuđmana u prigodi 100. obljetnice njegova rođenja i Dana grada Slatine

U sklopu svečanosti u prigodi 725. rođendana grada Slatine na platou ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina svečano je otkrivena bista prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prigodom stote obljetnice njegova rođenja i Dana grada Slatine.

Bistu je izradio 1993. godine hrvatski kipar Velibor »Grof« Mačukatin rođen 1919. godine na otoku Braču, a koji nas je napustio u 91. godini života 2010. godine.

Ovaj je cijenjeni kipar nakon diplome 1946. godine nastavio dvogodišnju specijalku kod profesora Antuna Augustinčića čiji je suradnik bio na spomenicima Batina Skela u Novom Sadu, Šitluci u Banja Luci, Ujedinjeni narodi u New Yorku i Matija Gubec u Gornjoj Stubici.

Od prve izložbe 1946. godine sudjelovao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama te surađivao s poznatim arhitektima u realizaciji muzejskih postava mnogih muzeja.

Njegova se djela i danas nalaze u različitim galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Postolje za bistu dr. Franje Tuđmana izradio je Dražen Petrinjak, vlasnik Klesarskog obrta Petrinjak iz Slatine.

U sklopu svečanosti nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić koji je ukratko predstavio lik i djelo dr. Tuđmana.

– Prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj i prvi predsjednik HDZ-a rođen je 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. u Saboru je 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima a ti su mandati obilježeni agresijom na Hrvatsku, međunarodnim priznanjem u siječnju 1992., Domovinskim ratom i razdobljem mirne reintegracije te učvršćivanjem međunarodnog položaja Hrvatske.
Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH predvodio je vojne operacije oslobođenja Maslenice, Novskog Ždrila, Zemunika i brane Peruča te vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja, a kada je 1998. završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u hrvatski državno-pravni sustav, ostvarene su njegove težnje i težnje generacija Hrvata o punoj samostalnosti, suverenosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Dr. Franjo Tuđman bio je glavni kreator uspješne hrvatske vanjske politike, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku, a pamtit ćemo ga ne samo kao državnika, prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika naših oružanih snaga nego i kao vrsnog povjesničara, intelektualca i vizionara.
I upravo zato danas u Slatini otkrivamo spomen bistu njemu u čast, – rekao je Jakšić.

Potom su svečanim činom bistu prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana otkrili predstavnici osnivača Gradskog odbora HDZ-a u Slatini Vinko Blašković i Željko Pavić.
(Mihaela Feldi/Foto: Nikolina Mažar)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button