DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini održana učenička deliberacija na kojoj su sudjelovali učenici Srednje škole Marka Marulića

Danas je u Hrvatskom domu u Slatini održana učenička deliberacija koju je organiziralo Hrvatsko debatno društvo u suradnji sa Srednjom školom Marka Marulića Slatina čiji su učenici sudjelovali u javnoj deliberativnoj raspravi.

Deliberaciju ovo Društvo provodi u sklopu projekta „Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka“.

U protekloj školskoj godinu učenici i učenice debatnog kluba Srednje škole Marka Marulića Slatina uz podršku svojih mentora Sanje Mrzljak Jovanić i Zorislava Jelenčića bili su uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti. 

Tako su tijekom deliberacije koja je trajala oko 90 minuta, učenici i učenice predstavili probleme koje su prepoznali u zajednici, a koji su prvenstveno bili usmjereni na prepoznavanje izazova i problema u lokalnoj zajednici s ciljem da se osmisli i donese neko zajedničko rješenje iznesenih problema. Ideja cijelog procesa bila je da učenici osmisle i kreiraju prijedlog promjene u svojoj zajednici kojeg će predstaviti donositeljima odluka putem učeničkih deliberacija. 

U skladu s pripremljenim temama raspravljalo se o održavanju Loud festa u Slatini, poboljšanju higijenskih uvjeta u školi, osnivanju kluba mladih i prilagodbi voznog reda javnog prijevoza, a osim učenika i njihovih profesora u javnoj deliberativnoj raspravi sudjelovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić i njegov zamjenik Igor Fazekaš te u ime Hrvatskog debatnog društva koordinatorica projekta Branimira Penić i mentorica Gabrijela Martić.

– Učenička deliberacija je zapravo kruna projekta i rada koji već godinu dana radimo s učenicima iz Srednje škole Marka Marulića u Slatini gdje su zajedno sa svojim profesorima Zorislavom Jelenčićem i Sanjom Mrzljak Jovanić koja je ujedno i gradska vijećnica, istraživali određene probleme u svojoj lokalnoj zajednici, a današnja deliberacija određeni je pokazatelj koliko su moguća rješenja izvediva u skladu s mišljenjem nazočnih donositelja odluka, odnosno predstavnika slatinskog Gradskog vijeća, – istaknula je Branimira Penić, te dodala kako je ideja bila da se kroz debatne klubove pomogne učenicima razviti njihove vještine kritičkog promišljanja, argumentiranja i raspravljanja i da te vještine koriste baš na učeničkim deliberacijama.

Deliberacija u Slatini inače je 19. po redu koja je provedena u dvije školske godine diljem Hrvatske, a do sada je bilo uključeno ukupno 40 škola i oko 1200 ljudi koje je projekt okupio.  

– Zanimljivo je da su problemi s kojima se mladi susreću vrlo slični ili gotovo identični u svim sredinama koje smo do sada obišli. Uglavnom su to pitanja javnog prijevoza, prostora za mlade u njihovim školama, ali i općenito u mjestu stanovanja, zatim pitanja mentalnog zdravlja mladih i nedostatak psihologa u školama, pitanja organizacije norijade, informiranja mladih, prehrane u školi…

Mladi su začuđujuće informirano i ozbiljno pristupili ovom projektu i davali su stvarno dobra rješenja. Drago mi je da su se rješenja u nekim zajednicama već i provela, a nadam se da će tako biti i u Slatini, – zaključila je Penić zahvalivši se okupljenima na deliberaciji u Slatini, što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici.

Inače, ovaj projekt Hrvatsko debatno društvo provodi već 3 godine u partnerstvu s još tri organizacije, odnosno Udrugom gradova RH, Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i islandskom udrugom Citizens Foundation.

Projekt je sufinanciran sa 140.000€ kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button