DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U Slatini održana tribina „Žene u Domovinskom ratu“

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i Udruga HVIDR-a Slatina jučer su organizirali tribinu pod nazivom „Žene u Domovinskom ratu“ na kojoj su o svojim iskustvima u tom razdoblju govorile; dragovoljka Domovinskog rata, ratna reporterka koja je u Grubišnom Polju osnovala prvi ratni radio u Hrvatskoj, Dubravka Vukoja, koja je ujedno i predsjednica Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ Bjelovarsko-bilogorske županije, te prim. mr. sc. Elvira Koić, također dragovoljka Domovinskog rata.

Tribina koja je započela intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje za poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje, bila je posvećena poginulim dragovoljkama, pripadnicama 136. slatinske brigade Gordani Loborec, Marion-Angeliki Strasser i njihovom prijatelju Alojzu Dvorskom, te Korneliji Tot koja je toga kobnog dana 27. studenoga uspjela preživjeti, ali i Mariju Grahovcu koji je dan ranije, 26. studenog izgubio život, te nestalom branitelju Željku Leichu.

Tribini su uz predstavnike Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica na čelu s predsjednicom Marijom Maračić, i ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga sa šireg slatinskog područja, prisustvovali predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić, tajnica Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ Bjelovarsko-bilogorske županije Višnja Grdinić, povjesničar Dino Mataz, Nenad Križić koji je sudjelovao u projektu „Žene u Domovinskom ratu VPŽ“, majke poginulih dragovoljki, pripadnica 136. slatinske brigade Gordane i Marion-Angelike, Ruža Loborec i Mara Strasser, te organizatori tribine, predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ i predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje, Mato Bubaš koji je pozdravljajući sve nazočne izrazio nezadovoljstvo odazivom sugrađana na tribinu osobito kada je riječ o ovakvoj temi o kojoj se i inače u društvu premalo govori i zna.

Moderatorica cjelokupnog događanja Helena Hegediš istaknula je kako je u Domovinskom ratu ukupno sudjelovalo preko 23000 žena, a nažalost život je izgubilo njih 127, dok je preko 1100 žena s teškim invaliditetom od posljedica rata.

Nakon prisjećanja ratnog puta hrvatskih branitelja kojima je tribina posvećena svoje uloge u tom ratnom razdoblju ali i poraću prisjetile su se gošće tribine.
Govorile su o svom ratnom putu, svojim iskustvima, te se prisjetile brojnih anegdota i situacija iz toga razdoblja s porukom da se ne zaboravi.

– Udruga „Žene u Domovinskom ratu“ Bjelovarsko-bilogorske županije, koja među brojnim aktivnostima, između ostaloga barem jednom godišnje organizira i domoljubna putovanja kako bi članovi obišli sva spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja, posebnih sinova i vitezova koji su zaslužili da se poklonimo njihovoj žrtvi.
I upravo na jednom od takvih skupova pitali smo se tko nam je ukrao tih gotovo 30 godina od Domovinskog rata, gdje je to jednostavno nestalo, sada smo žene u godinama iznad 50 pa i 60 godina, a rat je učinio svoje, posljedice su ovdje,
– rekla je Dubravka Vukoja, te istaknula kako je cilj ovakvih tribina i svih ostalih aktivnosti, nikada ne zaboraviti te mlade ljude, jer je sve manje hrvatskih branitelja, osobito žena, koji se svakodnevno nose s teškim ratnim posljedicama, stoga nam je svima zadaća, ovdje i sada govoriti o istini i prenijeti ju novim generacijama koje će pamtiti.

– Mi svjedočimo raznim sudbinama naših branitelja koji se i danas teško nose sa životom, a nailazimo na nerazumijevanje okoline za njihove probleme.
Slijedom toga upravo u tisak ide Zbirka od 100 pjesama „Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera“ kroz koju će potresna svjedočanstva tog razdoblja naše povijesti živjeti i dalje.
Osim toga kroz udrugu i razne druge institucije pokušavamo pomoći našim braniteljima da im se pomogne prebroditi svaki novi dan, da im se pokušaju riješiti problemi kroz rješavanje stambenog pitanja i osiguravanja egzistencije
, – dodala je Vukoja, te zaključila:

– Mi smo populacija i generacija žena koje imamo srce, koje smo za ovu domovinu krenule kad je trebalo, koje smo tada imale malu djecu, ali nam je domovina bila iznad svega, zato se za nju borimo i danas.

Svoju zahvalnost Mati Bubašu i Iliji Nikoliću na organizaciji ove tribine s upravo ovom temom „Žene u Domovinskom ratu“ izrazila je i dr. Elvira Koić i sama dragovoljka Domovinskog rata koja je u svojoj 25 godini života završila stažiranje te se našla u rovovima zajedno sa svojim kolegama koji su se također odazvali i sudjelovali u obrani domovine.

Posebnu zahvalu je izrazila braniteljima iz Crnca i okolice, iz 132. brigade s kojima je bila na bojištu.

– Liječnici i brojne medicinske sestre uglavnom su se brinuli za branitelje i tada a i u poraću kada im je itekako trebala pomoć. Nadam se da je netko imao koristi od sve te naše brige, – istaknula je dr. Elvira Koić te dodala:

– Županijska i slatinska HVIDR-a unazad nekoliko godina imaju prekrasan projekt o ženama, koje su majke, supruge, kćeri branitelja, i ni jednog trenutka nisam razmišljala da govorim i o ženama koje su branitelji, da govorim o sebi, ovo je sada prvi puta i to mi je jedno novo neobično iskustvo.

Prisjetila se i nekoliko anegdota iz tog razdoblja, a osim onih kojih se sjeća s osmjehom, poneke su joj izmamile i suze, osobito kada se prisjetila situacije na bojištu s motorolom u džepu koju je imala jer je kao liječnica morala biti dostupna. Upravo ta motorola bila joj je veza s njezinim bratom koji joj je ulijevalo hrabrost i zbog toga se nije bojala biti na ratištu, a s druge strane. kako je rekla, dok god je čula njegov glas znala je da je živ.
– O tome treba govoriti da sve te uspomene i njihov značaj ne izblijede, da se ne zaboravi, – zaključila je dr. Koić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button