NASLOVNICAUDRUGE

U Slatini održana tribina „Uloga organizacija civilnog društva u kvalitetnom razvoju zajednice“

Uoči Dana volontera Društvo „Naša djeca“ Slatina i Udruga za obrazovanje i održivi razvoj “UZOOR” Slatina jučer su u sklopu projekta “Mala škola poduzetništva” čiji je cilj usmjeravanje učenika da pravodobno i kvalitetno odaberu svoje buduće zanimanje te jačanje udruga koje pomažu u kvalitetnom razvoju društva, a financira se putem Javnog natječaja za dodjelu donacija u 2018. godini pod nazivom „Stvaramo jednake mogućnosti“ što ga je raspisala Hrvatska banka za obnovu i razvitak, organizirali tribinu „Uloga organizacija civilnog društva u kvalitetnom razvoju zajednice“.

Okupljene predstavnike brojnih udruga i ustanova sa šireg slatinskog područja u Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina pozdravile su i ukratko predstavile projekt, predsjednica DND Snježana Pačarić i predsjednica Udruge UZOOR Danijela Maravić, koje su se tom prigodom ujedno zahvalile svim sudionicima projekta na njihovom doprinosu u realizaciji programa.

Potom je predsjednica Udruge osoba sa invaliditetom Slatina Diana Zelenka predstavila rad i projekte udruge s posebnim osvrtom na aktivnosti osiguranja kvalitetnog života osoba s invaliditetom kroz široki spektar usluga svojim korisnicima, baziranih na dugogodišnjem iskustvu i dobroj suradnji s dionicima lokalne zajednice.

Rad udruge MOTIV predstavila je predsjednica Marika Marić koja je govorila o trailu, trackingu i canicrossu kao aktivnostima koje povezuju zdrav život, kretanje kroz prirodu i razvoj ekološke svijesti, ali imaju i turistički potencijal kroz organizaciju natjecanja. MOTIV je u svojih godinu i pol rada, organizirao četiri natjecanja u navedenim disciplinama čime je Slatinu promovirao diljem Hrvatske i šire.

Društvo naša djeca Slatina, jedna je od najaktivnijih udruga u gradu i okolici u kojoj djeluje velik broj volontera o čijem je utjecaju i doprinosu govorila predsjednica DND Snježana Pačarić, te istaknula kako volonterstvo povećava kvalitetu života u zajednici. Spomenula je brojne projekte i aktivnosti Udruge usmjerene djeci, a koje ne bi bilo moguće provesti bez volontera.

Danijela Maravić ispred UZOOR-a, upoznala je prisutne s mogućim izvorima financiranja rada udruga kroz projekte. Predstavila je nacionalne i izvore iz europskih fondova te osnovne preduvjete za prijavu projekata udruga. Govorila je o čimbenicima uspjeha projekata te važnosti partnerstava.

Svoja iskustva s prisutnima podijelila je i Sanja Bošnjak članica obje udruge organizatora, a govorila je o važnosti usklađivanja udruga sa zakonima te europskim iskustvima rada udruga. Rekla je kako na području grada Slatine djeluje više od 150 aktivnih udruga i koje su usklađene sa zakonom, što je pohvalno. Naglasila je da Europska zajednica prepoznaje rad udruga još od samih početaka kroz isticanje triple helix modela, odnosno važnosti  javno-privatno-civilnih partnerstava koje bismo i mi mogli i trebali primjenjivati.
Zahvalivši se svim sudionicima tribine organizatori su ih na kraju pozvali na suradnju na budućim projektima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button