DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini održana svečanost povodom velike obljetnice Srpske pravoslavne crkve

Večeras je u Hrvatskom domu u Slatini održana Svečana akademija, a kojom su organizatori Episkopija pakračko-slavonska i slatinska pravoslavna parohija kao domaćin, obilježili 800.obljetnicu osamostaljenja Srpske pravoslavne crkve. Prije početka akademije u parohijskoj crkvi sv.Petra i Pavla održano je večernje bogoslužje, a nakon toga gosti i uzvanici među kojima su bili brojni visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, zatim slatinski župnici Dragan Hrgić i Nikola Jušić, predstavnici gradskih i županijskih institucija među kojima i slatinski dogradonačelnik Bojan Plantak i dožupan Igor Pavković, prisustvovali su bogatom kulturnom, ali i duhovnom programom, kojim je obilježen prvi dio ove velike obljetnice pravoslavne crkve.

Drugi dio proslave održat će se sutra (16.11) u Kućancima pokraj Donjeg Miholjca gdje će se održati svečanost posvete tamošnje obnovljene crkve.

Posjetiteljima akademije s nekoliko riječi obratili su se episkop pakračko-slavonski Jovan, episkop Makarija i kao poseban gost patrijarh Irinej vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Uopće o ovoj velikoj obljetnici podužu riječ je imala povjesničarka umjetnosti Aleksandra Kučeković, a kulturno umjetnički program akademije nastavio se nastupima sjajne vokalistice Bojane Krstić, zatim učenika 6.beogradske gimnazije, guslara Radosava Vojinovića, recitacijom učenika Srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba te pjesmom zbora SKD Prosvjete iz Pakraca.

dj

Foto: Damir Jukić


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button