KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAŽUPANIJA

U Slatini održana skupština Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti VPŽ

Jučer je u župnoj dvorani Župe sv. Josipa u Slatini održana redovna izvještajna skupština Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije koja okuplja 13 članica.

Uz dvije nove članice koje su se pridružile ZAKUD-u na jučerašnjoj skupštini Udruge žena Dinjevac i KUD-a „Graničar“ Okrugljača, skupštini su nazočili predstavnici ostalih članica, odnosno KUD-ova: „Čačinci“, „Podravina“ Čađavica, „Crkvari“, „Mikleuš“, „Lipa“ Nova Bukovica, „Dika“ Slatina, „Virovitica“ i „Voćin“.
Osim njih u redovima Zajednice su i HPD „Rodoljub“ Virovitica, GPD „Zrinski“ Slatina i KUD „Zdenac“ iz Zdenaca.

Skupštinu je otvorila predsjednica ZAKUD-a VPŽ Mihaela Peić koja je nakon pozdravnih riječi podnijela izvješće o radu i financijsko izvješće za 2019. kao i plan rada i financijski plan za 2020. godinu.

Neaktivnost i prekidi u radu ZAKUD-a i kulturno-umjetničkih društava, te nedostatak stručnog kadra i terenskog istraživanja pokazatelji su teške situacije na folklornoj amaterskoj sceni virovitičko-podravske županije, stoga će jedna od glavnih zadaća ove, svježe aktivirane Zajednice, u narednom razdoblju biti rad na oživljavanju njezinih aktivnosti na dobrobit svih članica.

Različitost običaja, nošnji, plesova i pjesama koje su vezane uz različitost krajeva iz kojih dolaze, odnosno Podravine, slavonske Podravine, te zapadne i središnje Slavonije, daju posebnost našoj županiji, a kako se desetak članica bavi izvornim folklorom te očuvanjem izvorne baštine plesova, pjesama, običaja i nošnji svojih sela, što je ujedno i glavna zadaća ZAKUD-a VPŽ, odnosno očuvanje izvornosti kulturne baštine, Ministarstvo kulture odobrilo je putem natječaja sredstva u iznosu od 15.000 kn za održavanje Ciklusa seminara kojima će se potaknuti društva na njegovanje izvornosti u oblačenju, plesu i pjesmi, te zainteresirati mlađe folkloriste na terensko istraživanje i daljnje obrazovanje na području folklornog amaterizma budući da na ovom području nedostaje stručnog kadra u vidu umjetničkih voditelja.

Prvi u nizu seminara održat će se 21. ožujka ove godine na temu „Tradicijsko odijevanje i njegova pravilna primjena na sceni“ gdje će voditelji biti Jasmina Jurković Petras i vlč. Mladen Štivin.
Drugi seminar predviđen je 23. i 24. svibnja pod vodstvom Tomislava Habulina, a na temu „Tradicijsko pjevanje i njegova scenska prilagodba“.
Treći seminar održat će se 26. i 27. rujna na temu „Plesovi slatinskog i orahovačkog kraja“, a pod vodstvom Miroslava Šarića.

Uz suradnju s Hrvatskim saborom kulture i ostalim Zajednicama kulturno-umjetničkih udruga Republike Hrvatske, pokušat će se ostvariti i suradnja s jedinicama lokalne samouprave te Virovitičko-podravskom županijom kako bi se ove godine mogla organizirati 7. županijska smotra folklora i malih vokalnih sastava VPŽ, što bi članicama ZAKUD-a otvorilo vrata za sudjelovanje na Državnoj smotri izvornog Hrvatskog folklora kao i manifestacijama poput Vinkovačkih jeseni.

Na skupštini je nazočio i pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok koji je na kraju skupštine pozdravio entuzijazam i rad Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije, te naglasio kako Grad Slatina između ostaloga i kroz suradnju s HKUD-om Dika Slatina nastoji sačuvati običaje našega kraja za buduće generacije, što se vidi i kroz rad s djecom u osnovnim školama čije bi se folklorno djelovanje nastavilo i kasnije kroz rad HKUD-a.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button