DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini održana obuka gradskih vijećnika

Grad Slatina u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj organizirao je dvodnevnu obuku vijećnika Gradskog vijeća Grada Slatine.

Edukacija koja je održana u prostoru EPIcentra Sequoia Slatina u petak, 12. i subotu, 13. studenog bila je namijenjena gradskim vijećnicima, djelatnicima Gradske uprave i gradskih institucija, predstavnicima udruga te svima ostalima uključenima u rad jedinica lokalne samouprave.

U nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Damira Jakšića i zamjenika slatinskog gradonačelnika Ilije Nikolića, u ime Grada Slatine sve nazočne je pozdravila moderatorica cjelokupnog događanja Marija Fumić, viša stručna suradnica pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine.

Na samom početku programa direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj i informatičar istoga Zvonko Štimac održali su kratku prezentaciju u kojoj su gradskim vijećnicima predstavili novu aplikaciju vezanu za rad Gradskog vijeća. Aplikacija bi gradskim vijećnicima olakšala međusobnu i komunikaciju s nadležnim tijelima Gradske uprave Grada Slatine, te bi im na jednom mjestu bile dostupne sve informacije i materijali potrebni za rad Vijeća. Budući da je aplikacija još uvijek u izradi, sami vijećnici mogu dati svoje prijedloge vezane za njezin konačan izgled.

Potom su riječ preuzeli predavači spomenute edukacije, Hrvoje Kovač, predsjednik gradskog vijeća Grada Lepoglave, a u prošlom mandatu i zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, te Sonja Marohnić Horvat, pročelnica odjela za društvene djelatnosti, pravne poslove i javnu nabavu Grada Novske, koji su kao predstavnici Udruge gradova polaznicima edukacije približili rad jedinica lokalne samouprave te kroz niz različitih tema pokušali približiti sve ono s čim se jedinice lokalne samouprave suočavaju u redovnom radu.

Uslijedilo je uvodno predavanje o sustavu lokalne uprave gdje su pojasnili zakonske okvire sustava lokalne samouprave, normativne okvire, poslovnik gradskog vijeća, rad gradskog vijeća te funkciju i poslove gradonačelnika.
Osim ove, tijekom edukacije su obrađene i ostale teme usko vezane za rad i sustav jedinica lokalne samouprave.
Tako su vijećnici podrobnije upoznati s tijelima gradske vlasti i uprave, kao i mjesne samouprave gdje se moglo doznati više o djelokrugu, ovlastima i obvezama gradova, te kako djelovati u općem i javnom interesu.
U sklopu edukacije isto je tako predstavljen Poslovnik i rad gradskog vijeća, te prava i dužnosti vijećnika, a uslijedile su i ostale teme kao što su:
savjetovanje i komunikacija s građanima, participativno budžetiranje, (iz)gradimo pametan grad, komunalno i vodno gospodarstvo, te gospodarenje otpadom i zelene javne politike.
Pred kraj edukacije pozornost je bila usmjerena na financiranje lokalne samouprave, a u skladu s tim predavači su pojasnili lokalni, ekonomski i održivi razvoj, fondove europske unije, proračun i imovinu grada, a nakon završne riječi uslijedila je evaluacija obuke.

Tijekom same obuke predavači su teoriju potkrijepili primjerima iz prakse gdje su s polaznicima edukacije podijelili svoja iskustva stečena dugogodišnjim radom vezanim za jedinice lokalne samouprave, a osim toga kroz konzultativno-instruktivno predavanje polaznici su tijekom edukacije sudjelovali u raznim kvizovima, te su kroz različite dinamične vježbe i sami bili uključeni u predavanje.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Marija Fumić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button