KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Slatini održana 5. Svetosavska akademija

Sinoć je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina u organizaciji slatinske parohije i njenog paroha Dragana Gaćeše održana tradicionalna Svetosavska akademija kojom su pravoslavni vjernici obilježili dan sv. Save, prvoga srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i učitelja.
Na 5. svečanoj Svetosavskoj akademiji prigodnim je govorima, pjesmama i igrama prikazano značenje sv. Save za pravoslavne Srbe.

Brojne posjetitelje na otvaranju akademije pozdravio je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković koji je i vodio program.
Uvodnom pjesmom o sv. Savi, koju su sami skladali, otvorilo je SKD Prosvjeta iz Slatine nakon čega se prisutnima obratio Jovan Milanović, profesor Karlovačke bogoslovije i starješina sabornog hrama iz Sremskih Karlovaca ispričavši nekoliko riječi o prosvjetitelju i učitelju Svetom Savi.

Đakon Radomir Vučinić održao je izlaganje o značenju sv. Save za pravoslavne Srbe kroz povijesni aspekt, a potom su se prigodnim recitacijama predstavila djeca koja pohađaju vjeronauk u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla.
Uslijedio je zatim kulturno umjetnički program kojeg su svojim nastupima ispunila kulturno umjetnička društva iz Bobote (Etno grupa Đurđevak), Silaša (Zora) i Slatine (Prosvjeta), te pjesmom članovi slatinske Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac.

Prije nego što su svi zajedno otpjevali himnu o sv. Savi prisutnima se obratio i domaćin, protejerej Dragan Gaćeša, paroh Slatinski.

Uz veliki broj pravoslavnih vjernika i svećenika Svetosavsku akademiju svojim su dolaskom uveličali profesor Karlovačke bogoslovije i starješina sabornog hrama iz Sremskih Karlovaca Jovan Milanović, saborski zastupnik Boris Milošević, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, tajnik Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat i drugi uvaženi gosti.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button