DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEUncategorized

U Slatini održan Memorijal “Mirko Vučeta i Tomislav Mikić”

U organizaciji Zajednice udruga i članova HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, danas su u Slatini održane igre hrvatskih branitelja u sjećanje na poginule hrvatske branitelje Mirka Vučetu i Tomislava Mikića imena „Memorijal Mirko Vučeta i Tomislav Mikić”.

Memorijal je počeo svečanim mimohodom sudionika do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, gdje su položili cvijeće i upaljene lampione, predvođeni predsjednicima županijske i gradske HVIDR-e Matom Bubašem, i Ilijom Nikolićem te pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Nenadom Križićem koji je tom prigodom predvodio molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, pripadnike 64. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde i 136. slatinske brigade Hrvatske vojske.

Potom su se brojnim hrvatskim braniteljima okupljenima u slatinskom Vatrogasnom domu s nekoliko riječi obratili predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić koji je bio inicijator ne samo ovog memorijala već i niza drugih aktivnosti hrvatskih branitelja na području Virovitičko-podravske županije.

Tom se prigodom Mato Bubaš prisjetio dana stradavanja svojih suboraca čija imena memorijal nosi:
„ Mirko Vučeta bio je izviđač koji se nakon jednog uspješnog borbenog zadatka 5. listopada 1991. godine vratio u akciju nakon poziva u pomoć, gdje je naše borbeno vozilo izravno pogođeno projektilom, Tomislav Mikić na mjestu je ostao mrtav, a članovi posade Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti su ranjeni. Mirko Vučeta nesebično se vratio da pomogne dečkima, upao je u četničku zasjedu i zarobljen je zajedno s Tomislavom Šimanovićem koji je kasnije razmijenjen, a Vučeta do danas nije pronađen pa je još uvijek u evidenciji nestalih hrvatskih branitelja.“ – rekao je Bubaš te čestitao nazočnim hrvatskim braniteljima sutrašnji Dan 136. slatinske brigade, u okviru koje su hrvatski branitelji svoju zadaću shvatili ozbiljno i svoj posao odradili pošteno i časno, a ovim igrama odajemo počast svima koji su dali živote ili dio sebe u obrani domovine.
Na kraju je pozvao na 10. hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj 13. prosinca.

Sportske igre službeno je otvorio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, koji je tom prigodom pozdravio sve nazočne u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda i svoje osobno, koji je prije svega zahvalio županijskoj HVIDR-i na projektu stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja, koji podržava Ministarstvo hrvatskih branitelja, te istaknuo kako je pravi put u radu nominiranje projekata i zajednička suradnja, svih braniteljskih udruga s područja županije čiji su predstavnici danas ovdje.
Naglasio je isto tako, kako unatoč brojnim obvezama i životnim poteškoćama, ovakvih okupljanja treba biti što više. Kroz obilježavanja važnih obljetnica i drugih aktivnosti hrvatskih branitelja Domovinski rat i njegova žrtva nikada neće biti zaboravljeni, ali u prvim redovima trebaju biti u što većem broju, kao primjer, upravo hrvatski branitelji, te im poručio kako su zdravstvene statistike hrvatskih branitelja poražavajuće i da ne zaborave čuvati svoje zdravlje.

U sklopu Memorijala održana su natjecanja u četiri discipline, odnosno u visećoj kuglani, elektronskom pikadu, šahu i stolnom nogometu u kojima su hrvatski branitelji postigli sljedeće rezultate:

U disciplini viseća kuglana u pojedinačnoj je konkurenciji najbolji bio Darko Meter, drugo mjesto osvojio je Damir Krklec, a treće Drago Sabljak.
Ekipno prvo je mjesto osvojila Udruga HVIDR-a Slatina, drugo Udruga PTSP Nova Bukovica, a treće ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije.

U elektronskom pikadu najbolja je bila ekipa Udruge PTSP Nova Bukovica, drugo mjesto osvojila je Udruga HVIDR-a Slatina, a treće Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Duga Međa. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji je bio Željko Takač iz Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a N. Bukovica, drugi Mirko Bušljeta iz Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata Duga Međa, a treći Ivan Buti iz Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a N. Bukovica.

U šahu kao najbolji slavio je Marko Ivanković, drugi je bio Milan Čubelić, a treći Ivan Lijović.

U stolnom nogometu prvo mjesto pripalo je ekipi ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije (Jusup, Fišli), drugo mjesto ekipi Udruge PTSP-a Nova Bukovica (Podboj, Ladović), a treće Udruzi HVIDR-a Virovitica (Đuradin, Krizmanić).

Medalje i zahvalnice najboljim pojedincima i ekipama uručili su: pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić.

Nakon uručenja odličja, virovitičko-podravski župan Igor Andrović iskoristio je priliku i čestitao svim pripadnicima 136. slatinske brigade 27. obljetnicu osnivanja, koja će se proslaviti sutra, 28. listopada.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Dragutin Fišli)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button