DOGAĐANJANASLOVNICAUncategorized

U Slatini obilježen Svjetski dan činjenja dobrih djela

Svjetski dan činjenja dobrih djela obilježava se 3. travnja diljem svijeta, a ove godine po prvi puta i u Hrvatskoj.
Na poziv Udruge „Djeca za bolji svijet“ obilježavanju ovog hvalevrijednog događaja pridružio se i Grad Slatina te raznim aktivnostima akciji posvetio cijeli ovaj tjedan.
Naime, Grad Slatina u sklopu obilježavanja humanitarnog Dana činjenja dobrih djela odlučio je uz pomoć volontera pomoći starijim i nemoćnim osobama sa slatinskog područja.

U akciju je bilo uključeno 9 starijih osoba iz Slatine i slatinskih prigradskih naselja kojima je pomoć itekako potrebna, a u pomoć im je priteklo 13 mladih volontera. Pomagali su im kroz cijeli tjedan s radovima u vrtu, odnosno u sakupljanju granja nakon orezivanja voćki, te u kućanskim poslovima poput pranja prozora, usisavanja, brisanja prašine i sl., a ono što im je tijekom ove akcije bilo najznačajnije je druženje i razgovor.
Budući da je riječ o donedavnim korisnicima gradskog projekta „Slatino, zaželi!“ doznali smo kako im nedostaju gerontodomaćice s kojima su se na neki način zbližili, te su pohvalili njihov rad za vrijeme trajanja projekta.

– Grad Slatina se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima akcije, odnosno slobodnim volonterima kao i članovima slatinskog Odreda izviđača Lisice i članovima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina što su izdvojili svoje vrijeme i iskazali potporu ovoj akciji.
Obilježavanje Svjetskog dana činjenja dobrih djela ima značajnu ulogu u podizanju svijesti o tome koliko je našim starijim sugrađanima teško u samačkom životu te koliko cijene barem malo iskazane naklonosti i pomoći. Iako je akcija na području našega grada trajala samo jedan tjedan, ne zaboravimo naše starije i nemoćne sugrađane ni u ostale dane jer takvim bi osobama barem i malu pomoć trebali iskazivati tijekom cijele godine, – rekla je koordinatorica slatinske akcije Marija Fumić.

Budući da je središnji dan činjenja dobrih djela bio danas, 2. travnja, jutros je mlade volontere došao pozdraviti i dati im podršku gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.
Tom je prigodom naglasio kako je suradnja između Grada Slatine i mladih grada Slatine postala sve konkretnija osobito nakon promjena epidemioloških prilika, a pojedine su aktivnostima definitivno prešle gradske okvire.

– Akcija činjenja dobrih djela je doista važna. Važno je činiti dobro i stoga se posebno zahvaljujem slatinskim izviđačima, našim dragim Lisicama, kao i članovima Udruge Vretenac Slatina što su nam se pridružili u ovoj akciji i pružili pomoć onim našim sugrađanima kojima je ona zaista najpotrebnija. Nadam se da će tijekom ove godine zaživjeti projekt „Slatino, zaželi 2!“ te će svi naši korisnici ovoga programa ponovno imati konstantnu pomoć.
Zadovoljan sam što je ova akcija okupila lijep broj mladih ljudi koji su sa svojim voditeljima i koordinacijom Grada Slatine na čelu s voditeljicom gradskog projekta Zaželi Marijom Fumić uspjeli pomoći određenom broju naših bivših korisnika, jer na žalost nisu mogli obići sve, i na taj način pružiti im priliku za razgovor s mladima da barem na trenutak zaborave na svoju samoću, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao:

– Drago mi je što smo na taj način započeli jednu lijepu priču koju ćemo nagodinu nastaviti, a nadam se i proširiti.
Ukoliko projekt Zaželi doživi svoj nastavak i korisnici ponovno dobiju redovitu pomoć gradskih gerontodomaćica, Svjetski dan činjenja dobrih djela obilježit ćemo na neku drugu temu i pokušati organizirati još veću akciju, a vjerujem da ćemo u tome uspjeti sa svim udrugama koje se odazovu.
Ono što je važno je da se svaki dan čini dobro, činite dobro svojim ukućanima, svojim susjedima, prijateljima, ali i nepoznatima u potrebi, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Marija Fumić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button