DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci – Dan Palčića

Grad Slatina u suradnji s Društvom Naša djeca Slatina i ove je godine obilježio Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci – Dan Palčića, paljenjem ljubičastog svjetla na zgradi Gradske uprave, budući da je ljubičasta boja globalno simbol obilježavanja tog Dana jer u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost.

Tom prigodom okupljene su pozdravile predsjednica Društva Naša djeca Slatina Snježana Pačarić i zamjenica slatinskog gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić.

Međunarodni Dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježava se diljem svijeta. U Hrvatskoj tu inicijativu već deset godina provodi udruga Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“, a za cilj ima skrenuti pozornost na sve rašireniji globalni problem poroda tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće što je pak vodeći uzrok smrtnosti novorođenčadi te drugi po redu uzrok smrti djece do 5. godine starosti, nakon upale pluća.
Jedno od desetero djece rodi se prije vremena, a u Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje. Prerano rođena djeca, zahvaljujući modernoj medicini, danas imaju veće šanse za preživljavanje. No, u početku je to uvijek teška borba za ove mališane koji nisu proveli dovoljno vremena u maternici kako bi se razvili do kraja.

Svoju potporu obilježavanju Dana Palčića u Slatini iskazala je i obitelj Andreja i Marine Slavetić iz Kozica čija je kći Antea na žalost ponovno na liječenju u zagrebačkoj bolnici, jer ovom je Palčiću borba za život svaki novi dan.

Međunarodni Dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježava se diljem Hrvatske različitim programima, okupljanjima roditelja i djece te predavanjima.

Tako je i u Slatini program započeo jučer prijepodne u prostorijama Društva Naša djeca Slatina radionicom pod nazivom „Važnost pravilnog razvoja svodova stopala u rastu i razvoju“ koju je održala magistra fizioterapije Tina Jeđud.
Kao majka troje djece i sama je primijetila promjene u razvoju stopala, a u poslu kojim se bavi često se susreće s roditeljima koji dovode djecu u dobi od 10 do 14 godina sa skoliozama, bolovima u vratu, ramenima… koji potječu od stopala, te je ovom radionicom htjela ukazati na problem, tim više što na području Virovitičko-podravske županije nažalost nema dječjeg ortopeda, te roditelji moraju otići u veće udaljenije gradove na detaljan ortopedski pregled.
Cilj radionice bio je pomoći djeci i njihovim roditeljima savjetima, te prikazom nekoliko vježbi kojima će moći i sami poraditi na pravilnom razvoju svojih stopala. Tako su djeca imala prigodu crtati stopalima, gužvati maramice, skupljati novčiće i loptice, hodati na prstima i petama…

– Od stopala kreće jako puno stvari jer ona su temelj za razvoj ostatka tijela; koljena, kukove, kralježnicu, ramena…, – istaknula je fizioterapeutkinja Tina Jeđud koja je tijekom radionice uputila savjet roditeljima koji doma imaju male bebe, da je jednako važno uz ostale vježbe i istezanje stopala, a kada prohodaju bitno im je nabaviti obuću sa savitljivom podlogom za stopalo, te da se nikako ne koristi obuća koju je neko drugo dijete nosilo prije njega.

U sklopu programa održat će se još dvije radionice i to danas, 18. studenoga od 16 do 17 sati, u prostorijama Osnovne škole Eugena Kumičića, gdje će radionicu za djecu održati magistre edukacijske rehabilitacije Patricija Karaman i Ivana Sabolić, pod nazivom „Radionica za poticanje fine i grube motorike“ koja je namijenjena djeci od 6 do 10 godina, dok će u istom terminu predavanje za roditelje održati logopedinja Tatjana Žnidarec, a koje nosi naziv „Jezično-govorni razvoj i kako ga poticati?“

Radionice su besplatne i svi su dobrodošli, poručuju organizatori.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org