DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini obilježen Dan antifašističke borbe

Prigodom obilježavanja Dana antifašističke borbe danas (petak) je u Slatini upriličena svečanost u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora.

Poginulima u narodnooslobodilačkoj borbi počast su polaganjem vijenca i upaljenih lampiona ispred spomenika NOB-a u parku kod Pučkog otvorenog učilišta u Slatini odali zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić u pratnji privremenog pročelnika Upravnog odjela za razvoj Marina Kokorića, te predstavnica Gradskog vijeća Grada Slatine Ksenija Plantak.

Dan antifašističke borbe obilježava se na 22. lipnja od stjecanja hrvatske neovisnosti u sjećanje na 22. lipnja 1941. godine kada je osnovana prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i jedna od prvih u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Prvi sisački partizanski odred osnovan u šumi Brezovica kod Siska bio je ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji. Odred je imao 77 boraca, a jedan od njih bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Završetak Drugog svjetskog rata doživjelo je 38 boraca navedenog odreda.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button