DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini obilježen Dan antifašističke borbe

Prigodom obilježavanja Dana antifašističke borbe danas je u Slatini upriličena svečanost u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora.

Poginulima u narodnooslobodilačkoj borbi počast su polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred spomenika NOB-a u parku kod Pučkog otvorenog učilišta u Slatini odali predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatina predvođeni predsjednikom Vladimirom Jurićem i tajnicom Marom Peterko, zatim delegacija Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Slatine predvođena članovima Milom Maksimovićem i Radivojem Subotićem u nazočnosti delegacije Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednicom Milenom Lazić.

Na kraju je polaganjem vijenca i lampiona počast odala delegacija Grada Slatine predvođena gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i predstavnicom Gradskog vijeća Grada Slatine Ksenijom Plantak te gradskim pročelnicima Krunoslavom Šarabokom i Marinom Kokorićem.

22. lipnja, Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti u sjećanje na 22. lipnja 1941. godine kada je osnovana prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i jedna od prvih u tadašnjoj okupiranoj Europi.
Prvi sisački partizanski odred osnovan u šumi Brezovica kod Siska bio je ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji. Odred je imao 77 boraca, a jedan od njih bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Završetak Drugog svjetskog rata doživjelo je 38 boraca navedenog odreda
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button