DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini će uskoro sa svojim radom započeti Udruga za promicanje i zaštitu prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

U četvrtak, 14.9.2017. u prostoru Gradske vijećnice Dario Vrbaslija, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine i Sanja Mrzljak Jovanić, zamjenica gradonačelnika, ugostili su Mirjanu Jakovčev, predsjednicu Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama i magistricu edukacijske rehabilitacije Patriciju Karaman. Cilj ovog susreta bio je potaknuti javnost, tijela javnih vlasti, stručne osobe, i ostale građane na što veću brigu za osnaživanje i uključivanje osoba s invaliditetom u društvene procese te podizanje svijesti javnosti o pitanjima koja se tiču osoba s invaliditetom, a to znači pristupačnost, participaciju, jednakost, zapošljavanje, odgoj i obrazovanje, socijalnu zaštitu, zdravstvo i druga područja svakodnevnog života.  Osobe s invaliditetom, uz potporu svih nas, mogu nadvladati mnoga ograničenja i razviti svoje pune sposobnosti na opću dobrobit. Uz potporu i razumijevanje obitelji, obrazovnog sustava i društva u cjelini možemo i moramo osobama s invaliditetom omogućiti najveću moguću samostalnost i neovisnost, kako bili sposobni pridonijeti dobrobiti svoje obitelji i društva u cjelini. Zaključeno je da je našem gradu bitno formiranje sustava podrške koji će djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom omogućiti razvoj potencijala u svim vidovima življenja uključujući medicinsku, socijalnu, emocionalnu i radnu dimenziju te punopravno sudjelovanje u svim aspektima života u zajednici.

Za to vrijeme u učionicama Osnovne škole Eugena Kumičića, koje su opremljene i sagrađene iz aktivnost koja je provedena u sklopu projekta Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra (KFT), koji je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz komponentu II IPA Prekograničnog programa Mađarska- Hrvatska u vrijednosti od 230.272,10 eura s projektnim partnerima OŠ Eugena Kumičiča iz Slatine i Oš Tinodi Lantos iz Szigetvara, održana je radionica pod vodstvom magistrice edukacijske-rehabilitacije Andree Gašpar. Radionici su prisustvovali roditelji i same osobe s teškoćama, a raspravljalo se o važnosti uključivanja u Udrugu OSIT, te važnost samozastupanja i aktivne participacije u lokalnoj zajednici.

Nakon toga, u prostorima škole održan je okrugli stol na kojem su donesene daljnje smjernice na kojima će se temeljiti rad i aktivnosti Udruge čija će misija biti promicanje i zaštita prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, njihovo kvalitetno i ravnopravno sudjelovanje u svim segmentima društva te direktan rad s korisnicima. Udruga će uskoro otvoriti vrata svojim građanima na području našega grada.

 

Patricija Karaman, mag.educ. rehab.


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button