Home / KULTURA / U Sladojevcima predstavljena knjiga „Isusov poeta“ Nenada Mirka Novakovića – program se nastavlja danas u 11 sati, dođite

U Sladojevcima predstavljena knjiga „Isusov poeta“ Nenada Mirka Novakovića – program se nastavlja danas u 11 sati, dođite

Predstavljanje knjige „Isusov poeta“ Nenada Mirka Novakovića, mladog svećenika pjesnika, poginulog u siječnju 1989. godine u 32. godini života, održano je jučer u crkvi sv. Barbare u njegovim rodnim Sladojevcima u spomen na 30. obljetnicu tragične smrti te 36. obljetnicu od mlade mise koju je Novaković iznjedrio u sladojevačkoj župi nakon 200 godina njenog postojanja.

Zbirka pjesama „Isusov poeta“ predstavljena je u sklopu sv. mise koju je predvodio vlč. Krešimir Bulić, župnik Župe bl. A. Stepinca Budaševo i Nenadov kolega iz studenskih dana, koji se u svojoj propovjedi nadahnutoj Nenadovim pjesmama, osvrnuo na njegov život, ali i na njegovu osobnost koja se odlikovala dobrotom jer je bio čovjek koji nikada u životu nikome nije rekao ružnu riječ i u svakome je vidio nešto dobro. Usprkos teškom životnom putu, i u njegovim pjesmama iskazanu bol i sjetu, uvijek je bio otvorena i vedra duha.
Preč. Bulić upoznao je okupljene i s pismima koje mu je pisao Novaković iz rodnih Sladojevaca…, a koja su često sadržavala i pokoju pjesmu.

– Preporučujem vam da 31. srpnja u vašoj župi bude spomendan na mladu misu svećenika i dan zahvale i molitve za nova svećenika zvanja.
Imali ste u Neni vrhunskog pjesnika i ponavljam još jednom njegove pjesme zasigurno će u budućnosti naći svoje mjesto u duhovnim antologijama koje će ih zabilježiti za vječnost i čut će se nadaleko o njemu i njegovim prelijepim duhovnim pjesmama,
– zaključio je preč. Bulić.

Urednik knjige Slavko Nedić rekao je s ponosom kako je sve ovo Božji plan da je moralo proći 30 godina od autorove smrti da se kroz prikupljene i objavljene pjesme u ovoj zbirci pokaže kako sve ovo ima smisla, da ga kroz ove stihove upoznaju svi oni koji za njega nikada nisu ni čuli. Često neshvaćen za svog života, sada će mnogima otvoriti oči i početi mijenjati život (na bolje).
Bio je toliko samozatajan, a opet zaista veliki pjesnik kojemu je Bog šaputao na uho, jer samo Božji dar može stvoriti ovakvu poeziju.

Za života, pored zauzetoga pastoralnog rada i svećeničke službe Novaković je napisao oko 400 pjesama od kojih je većina do danas neobjavljena, a Slavko Nedić uspio je prikupiti dobar dio tih pjesama, te ih objediniti u zbirku koja nosi naslov po jednoj njegovoj pjesmi, a poneke od njih uspio je i uglazbiti što se moglo čuti sinoć u izvedbi župskog zbora sv. Barbare Sladojevci, kantautora fra Miroslava Petraca i članice grupe RiM Ružice Nedić.

Nenad Mirko Novaković nije Isusov poeta zato što piše o Isusu, on nije Isusov poeta ni zato što piše Isusu, on je Isusov poeta jer je svjestan da sve njegove pjesme izviru iz Isusa i da se u konačnici njemu i vraćaju, – zaključio je Nedić.

Na kraju predstavljanja knjige, gostima je svoju zahvalu uputio vlč. Dario Šimić što su omogućili da i Sladojevčani upoznaju Nenada Mirka Novakovića, o kojemu jedva da su i čuli a trebao bi biti ponos svome mjestu jer veliki je značaj njegovog djela koje je ostavio za sobom.

Dvodnevni program nastavlja se danas misnim slavljem u 11 sati u crkvi sv. Barbare koje će predvoditi župnik domaćin, vlč. Dario Šimić, koji će potom i blagosloviti sjenicu uz prigodni program u rodnom dvorištu Nenada Mirka Novakovića. U glazbenom djelu programa nastupiti će: Župski zbor sv. Barbare Sladojevci, glazbena skupina „Vita Nova“ iz Pakraca, duhovni kantautor i glazbenik Josip Ćulumović, kantautor fra Miroslav Petrac i Grupa RiM. Moderator cjelokupnog programa bit će Slavko Nedić s Hrvatske katoličke mreže.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

x

Check Also

13. prosinca u Voćinu 11. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije „Gospi Voćinskoj“

U petak, 13. prosinca ove godine u svetištu „Gospe Voćinske” u Voćinu održat će se ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org