DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U sklopu Slatinske male scene POU Slatina lutkarsku radionicu u dječjim vrtićima Zeko i Suncokret održala glumica i lutkarica Mirna Ostrošić

Slatinska mala scena je projekt koji Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Slatine organizira s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.

Već niz godina osim izvrsnih kazališnih predstava u bogat program Male scene uključene su i zanimljive radionice za djecu, a ove je godine organizirana lutkarska radionica za vrtićarce slatinskih dječjih vrtića Zeko i Suncokret.

– Nas jako raduje suradnja s našim vrtićima jer time stvaramo onu publiku koju odgajamo od malih nogu pa na dalje. Mislim da ćemo ovakvim radionicama djecu privući da se i ona danas-sutra priključe te i sama sudjeluju u izvedbama kazališnih predstava za što sada u Slatini imaju priliku budući da ponovno imamo slatinsko amatersko kazalište gdje već sada glume djeca, a nadamo se da će razvojem ovakvih radionica biti takve djece i više, – rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac koja je mališanima u oba vrtića predstavila zanimljivu gošću kojoj su dobrodošlicu zaželjele ravnateljice Danka Gojić Kajzer i Snježana Dupan-Lovrić.
 
Naime, lutkarske radionice održala je jedina slatinska akademska glumica i lutkarica Mirna Ostrošić koja je pretškolce Dječjeg vrtića Zeko, a potom i mališane u Dječjem vrtiću Suncokret kroz igru i zajedničku interakciju upoznala s lutkarstvom, različitim kazališnim ručnim lutkama te animacijom istih.

Između ostalih mališani su upoznali jednog zanimljivog gosta koji je stigao iz Francuske. Ime mu je Felix, a djeca su se uvjerila kako lutka u rukama naše lutkarice Mirne može postati itekako živa. Nisu se uplašili ni strašnog dinosaura Rexa, razdragali se kada su upoznali nježnu sovicu, te popričali s medom kojemu su i sami svojim rukama udahnuli život i naučili kako se komunicira s ručnom lutkom. Bile su to pripreme kako bi djeca lakše napravila svoje lutke no skoro su ostali bez rekvizita jer im je Felix želio pojesti čarapice koje su mu prava poslastica.

Nakon što su naučili osnove o lutkama napravili su od čarapica svatko svoju jednostavnu ručnu lutku zijevalicu. Dali su joj ime i osobnost te progovorili kroz nju kao pravi mali lutkari, a lutkarica Mirna im je dala i nekoliko ideja kako svoje lutke mogu obogatiti detaljima poput kose, jezika i šešira.

– Možda kroz igru s njima nastane i kakva lutkarska igra ili predstava koje ću rado pogledati kada ponovno navratim u naše vrtiće, – istaknula je Mirna Ostrošić te dodala:

– Djeca su stvarno zaigrana, maštovita, vedra i prepuna ideja, a to je ono što lutkarstvo obogaćuje i bez čega ono ne postoji. Lutka može biti djetetov prijatelj, a pomoću lutaka se i mi odrasli možemo zaigrati i prisjetiti se kako je biti dijete, a to je ono najljepše, – zaključila je Mirna Ostrošić izrazivši sreću što je ovako lijepom prigodom ponovno svratila u svoju Slatinu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Foto: Radionica u DV Zeko

Foto: Radionica u DV Suncokret

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button