DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U sklopu projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske održan ljetni „Kamp matematike“ u Šibeniku

U Amadria Park dječjem hotelu Andrija u hotelsko-turističkom naselju Solaris, održan je Kamp matematike, u trajanju od 19. do 25. listopada. Na Kampu su sudjelovali učenici petog razreda i učitelji s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno učiteljica matematike Anita Martinčević iz OŠ Josipa Kozarca Slatina te učenici Tena Presečan i Teo Perić, učiteljica matematike Mihaela Lovrenčić iz OŠ Suhopolje i učenici Sara Perković, Lovro Čubelić i Adrian Lukačević, učenici Ema Ivić, David Jukić i Niko Šokac iz OŠ Eugena Kumičića, učenica Josipa Sopjanac iz OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, učenik Karlo Sabo iz OŠ Mikleuš, učenici Dominik Koletić i David Kolesarić iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić te učenici Mia Vuković i Adrian Majstorović iz OŠ Vladimir Nazor.

Kamp se provodio prijepodne i poslijepodne svakim danom i sastojao se od natjecateljskih predavanja, radionica, rada na projektima, kviza, matematičkog natjecanja „Reli“, igraonica te raznih zabavnih aktivnosti koje su održavali članovi udruge Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić” iz Zagreba. Tim mentora činili su predsjednik Udruge Mislav Brnetić, Lucija Relić, Nika Utrobičić, Tea Kranjec, Borna Banjanin i Fran Primorac.

Teme Kampa i primijenjene metode rada omogućile su učenicima da na predavanjima krenu Gaussovim stopama pomoću „Gaussove dosjetke“, na predavanju „Brojimo“ rješavaju zadatke čija je pozadina prebrojavanje, na predavanju „Skupovi“ ponove već naučeno gradivo, ali i nauče neke nove pojmove. Učenici su imali priliku postati detektivi kroz radionicu „Lov na blago“ gdje je uputa napisana Brajevim pismom, a preko kompliciranog logičkog zadatka rješavali su izazov u kojem su se krila pravila djeljivosti. Radionica „Kolike su šanse“ pomoću igre i bacanja kockica otkrivala je koji broj ima najveću vjerojatnost pojavljivanja, kako skratiti razlomke, kako crtati tortni dijagram. Plakati su se izrađivali na radionici „O nizovima“ gdje su učenici uočavali pravilnosti, odnosno svojstva brojeva u nekom nizu. Učenici su sudjelovali na zabavnom Kahoot kvizu te na igraonicama gdje su igrali logičke igre te upoznali matematičku stratešku igru Nim. Kraj Kampa obilježilo je matematičko timsko natjecanje „Reli“ gdje je svaki član tim svoja rješenja prezentirao nekom od mentora koji su provjeravali točnost. Na Kampu je naglasak bio na pojedincu, ali i na grupnom radu gdje se razvijao natjecateljski duh i zajedništvo.

U slobodno vrijeme učenici su imali priliku upoznati grad Šibenik u kojem se bogata povijest krije iza svakog ugla poput Memorijalnog igrališta jednog od najvećeg hrvatskog i svjetskog košarkaša, Dražena Petrovića, koje su posjetili baš na dan njegovog rođendana 22. listopada. Slobodno vrijeme su provodili u prostorijama hotela s mogućnošću učenja standardnih i društvenih plesova, s bogatom gaming opremom, gledanjem filmova za najmlađe, a svoju oazu opuštanja pronašli su u unutarnjim bazenima hotela.

Detaljnije o RZC projektu možete pročitati na poveznici: https://www.rzcpan.hr/clanak/o-projektu-24.html

nm (OŠ J. Kozarca)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button