DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U sklopu projekta „Istina o pobjednicima“ terensku nastavu odradili i učenici OŠ Josipa Kozarca

U sklopu ovogodišnjeg projekta slatinske HVIDR-e „Istina o pobjednicima“  na terenskoj nastavi danas su sudjelovali učenici slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca koje je predvodio nastavnik Markan Lukić.

Terenska nastava započela je paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, gdje je u ime Grada Slatine s učenicima dužno poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima odao i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok.

U Zavičajnom muzeju Slatina učenici su posjetili Spomen sobu Domovinskog rata, gdje ih je i ovoga puta dočekao kustos Srđan Đuričić  te im održao prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području.
Kratko upoznavanje s oružjem i opremom iz tog ratnog vremena prezentirao je muzejski preparator Goran Boršić, a učenike je pozdravio i predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je tom prigodom naglasio kako su ti mladi dečki bez pitanja, bez obzira na godine, bez potrebne opreme, ali s velikim srcem i ljubavi prema Domovini, s vjerom i krunicom oko vrata, stupali u obranu svojih ognjišta.

I ovoga puta učenici su u sklopu terenske nastave, u pratnji članova HVIDR-e Slatina Josipa Habla i Marka Markovića obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, te posjetili Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge  dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković kojemu taj zadatak nije težak, jer kako kaže, dok je onih koji će mladim generacijama prenijeti svoja sjećanja, uspomene i istinu, krvava žrtva koju je podnio hrvatski narod nikada neće biti zaboravljena.
Učenici su u Voćinu također saznali nešto više i o povijesti voćinske Crkve Majke Božje, a terenska nastava je završila odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button