DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U sklopu programa Simboli srca stigli tableti za Vretence

U sklopu inovativnog programa nazvanog “Simboli srca: Putovanje kroz kulturu i tehnologiju”, osmišljenog s ciljem osnaživanja mladih osoba s različitim vrstama invaliditeta, kupljeni su tableti koji će biti ključan alat tijekom trajanja ovog programa. Tableti će se koristiti na redovnim mjesečnim radionicama na kojima će sudionici (osobe s intelektualnim teškoćama) sudjelovati u stvaranju vlastite slikovnice koja će istraživati simbole i znamenitosti Virovitičko-podravske županije kroz upotrebu umjetne inteligencije.

Program “Simboli srca: Putovanje kroz kulturu i tehnologiju” odvijat će se kroz suradnju između osoba s invaliditetom i stručnjaka koji će zajedno istraživati i prikupljati informacije o simbolima i znamenitostima regije. Umjetna inteligencija će biti ključna komponenta ovog projekta, budući da će se koristiti za generiranje ilustracija koje će prikazivati simbole i znamenitosti Virovitičko-podravske županije. Algoritmi umjetne inteligencije će na temelju postojećih slika i fotografija stvarati nove ilustracije, jednostavne za razumijevanje i atraktivne za ciljnu publiku.

Tableti će biti opremljeni posebnim alatima i programima koji će olakšati kreativni proces sudionika tijekom izrade slikovnice. S obzirom na raznolike potrebe i mogućnosti sudionika, ovi uređaji omogućit će prilagodbu i personalizaciju sukladno individualnim preferencijama i sposobnostima.

Ovaj inovativni program ima za cilj poticanje kreativnosti, suradnje i inkluzije mladih osoba s intelektualnim teškoćama, te pružanje mogućnosti za razvoj vještina u području tehnologije i umjetnosti. Slikovnica koju će sudionici stvoriti bit će ne samo rezultat njihovog truda i suradnje, već će predstavljati i bogatstvo simbola i znamenitosti Virovitičko-podravske županije na jedinstven i inovativan način.

Ovaj program, provoditi će se u trajanju od 20. srpnja 2023. do 1. srpnja 2024., a ima vrijednost od 10.000,00 eura.
Nositelj programa je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac” Slatina, partner na programu je Gradska knjižnica i čitaonica Slatina, a isti se provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu „Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu“.

Program će voditi Patricija Karaman, magistra edukacijske rehabilitacije i doktor medicine Miodrag Beneš.

(mf/Izvor: UOSIT Vretenac Slatina)

Simboli srca – LOGO

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button