DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U sklopu obilježavanja Dječjega tjedna 2021. mladi forumaši OŠ E. Kumičića posjetili slatinskog gradonačelnika

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci, a održava se u prvom punom tjednu listopada tako da se ove godine obilježava od 4. do 10. listopada.
Posebna je to prigoda da se skrene pozornost na dječja prava, što sama djeca kroz razne programe i čine, a osobito su aktivna ona djeca okupljena u dječjim forumima kojima je to inače slobodna aktivnost.
Kroz Dječji forum koji se temelji na Konvenciji UN-a o pravima djeteta, djeca uče o svojim pravima i obavezama, javno izražavaju svoje mišljenje i upućuju poruke odraslima, a jedna od zadaća Dječjeg foruma je i osposobljavanje djece za aktivno i djelotvorno sudjelovanje u slobodnom demokratskom društvu.

Jedan od vrlo aktivnih dječjih foruma na slatinskom području je Dječji forum Mladost koji djeluje pri Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina u sklopu Društva Naša djeca Slatina. Forum trenutačno broji dvadesetak forumaša, a voditeljica istoga je nastavnica Hrvatskoga jezika Ivana Strupar.

U sklopu Dječjeg foruma Mladost učenici uče o dječjim pravima i promoviranju dječjih prava, a jedna od prigoda za glasnijim izražavanjem mišljenja i pravima djece je upravo Dječji tjedan u sklopu kojega i ove godine provode nekoliko aktivnosti s ciljem usmjeravanja pozornosti najšire javnosti prema ostvarivanju prava djece.
Organizirali su tako dijeljenje poruka djece odraslima, psihologinja Vlasta Topčić u školskoj je knjižnici održala radionicu povodom Međunarodnog dana djevojčica koji se obilježava 6. listopada, a forumaši će u petak 8. listopada održati i radionicu kuhanja zdravog doručka u školskoj kuhinji u suradnji s učiteljicama Rajkom Avirović Gaća i Vesnom Košutić. 

Jedna od aktivnosti je bila i susret djece s gradonačelnikom Grada Slatine Denisom Ostrošićem koji ih je primio u maloj vijećnici Gradske uprave u nazočnosti pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka.

Tako su članovi Dječjeg foruma Mladost, inače učenici petog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina Ena Bačani, Karla Valent i Leon Knežević u pratnji voditeljice Ivane Strupar, u srdačnom i vrlo otvorenom razgovoru, s gradonačelnikom razgovarali o svim pitanjima koja muče djecu grada Slatine. Tom su mu prigodom skrenuli pozornost na nedostatak biciklističkih staza u gradu, problem neuređenog jezera Javorica i nedovoljno obilježenih pojedinih pješačkih prijelaza u gradu, a zamolili su ga i da razmotri mogućnost dodatnog ograđivanja dječjeg parka u EPIcentra Sequoia Slatina prema prometnicama.
Osim toga istaknuli su i ono što im se sviđa u gradu, a posebno su pohvalili uređenje dječjih igrališta, te brojne manifestacije i radionice koje se u Slatini usprkos epidemiji održavaju. Budući da svo troje ovih mladih forumaša uz školske i sportske obveze pohađaju i glazbenu školu izrazili su pohvale održavanju Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u Slatini.

Forumaši Dječjeg foruma Mladost na kraju su gradonačelniku zahvalili na prilici za susret i svim odgovorima na njihova pitanja, te su mu uručili prigodan poklon, sliku dječjega rada i šalicu s logom svoje škole koji je osmislio upravo gradonačelnik Ostrošić dok je bio djelatnik iste.

– Drago mi je da sam nekih sat vremena imao prigodu razgovarati s članovima Dječjeg foruma Mladost Osnovne škole Eugena Kumičića o samom radu foruma ali i o školskim aktivnostima, o svemu onome što im se sviđa ili bi promijenili u gradu. Razmijenili smo svoja razmišljanja i zahvaljujem im što su na neki način pohvalili Slatinu i što je to grad koji im se sviđa, te da ima stvari koje su u posljednje vrijeme i ljepše i bolje i nastojat ćemo da tako bude i dalje, – rekao je gradonačelnik Ostrošić zaželjevši svoj djeci Slatine, ali i cijele Hrvatske svako dobro.

– Doista sam sretan što imamo ovakve mlade koji će biti pokretačka snaga grada Slatine i u nekoj našoj budućnosti, – zaključio je gradonačelnik.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button