DOGAĐANJANASLOVNICA

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta u OŠ Josipa Kozarca održana konferencija

Od 23. do 28. travnja slatinska OŠ Josipa Kozarca domaćin je učiteljima i učenicima iz Poljske, Rumunjske i Portugala u sklopu Erasmus+ KA2 projekta. Tim povodom jučer je u prostorijama škole održana konferencija.

Projekt pod nazivom „Matematika kraljica znanosti“  bavi se matematikom i prirodnim znanostima: biologija, fizika, kemija, geografija te engleski jezik i ICT. Uz potporu programa Europske unije Erasmus +, međunarodni projekt provodi Javna Osnovna škola br. 2 u poljskom Garwolinu.
Škole koje sudjeluju u projektu su Osnovna škola „Josipa Kozarca“ iz Slatine, Scoala Gimnaziala br. 39 Nicolae Tonitza iz Rumunjske te Agrupamento De Escolas Santos Simões iz Portugala.
Trajanje projekta je 34 mjeseca 01.10.2017. – 31.07.2020.

Brojna ispitivanja i analize, pokazale su da učenicima najveći problem predstavljaju navedeni predmeti kojima se bavi projekt. Niske matematičke kompetencije dovode učenike do loših rezultata iz fizike, biologije, kemije, geografije i informatike. Kako su rezultati iz tih predmeta slabi, škola iz Poljske došla je na ideju poboljšanja matematičko – prirodnih i jezičnih vještina učenika. Smatraju da do toga problema dolazi zbog tradicionalnih metoda poučavanja te neadekvatne opreme u školama. Žele razviti suvremene metode poučavanja, kroz naredne tri godine projekta, s fokusom  na ciljanu dobnu skupinu učenika od 12 do 15 godina kako bi se povećale ključne kompetencije učenika koje će im dati odgovarajuću pripremu za daljnje učenje.
Učitelji će inovativnim pristupom nastavi razvijati svoje metodske kompetencije, kreativno i kritičko mišljenje te poboljšati oblike i metode poučavanja. U suradnji s partnerskim zemljama također će stjecati iskustvo na temelju brojnih seminara, treninga i radionica.

Tijekom jučerašnje konferencije koju je otvorila voditeljica projekta Anita Jukić, učiteljica matematike i informatike, predavanja su bila fokusirana na tematiku e- learninga.
Tako je dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici Virovitica, Oliver Jukić održao predavanje o studijskim programima s posebnim osvrtom na studijski program računarstva sa smjerom programsko inženjerstvo i  specifičan pristup radu u kojem studenti kroz 9 baznih predmeta stječu znanja iz svih relevantnih programskih tehnologija.
Isto tako upoznao je nazočne da je prije nekoliko dana održana inicijalna akreditacija budućeg studija elektrotehnike smjera telekomunikacije i informatika, gdje je iskazana apsolutna podrška za taj studijski smjer, te se u svibnju ove godine očekuje pozitivna odluka Akreditacijskog savjeta nakon čega Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdaje dopusnicu.

Prof. Martina Grundler Hrala ukratko je predstavila aplikacije i platforme koje koristi u nastavi, prof. Tatjana Lulić Prpić govorila je o programima i ciljevima Školske zadruge „Sekvoja“, dok su gošće iz Rumunjske Elena Stefanet i Elizabeta Badoiu predstavile razne metode koje primjenjuju u nastavi Matematike i Engleskog jezika u svojoj školi.

Konferenciji je nazočio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je gostima iz Poljske, Rumunjske i Portugala zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Slatini.

Na kraju konferencije ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras je svim uzvanicima uručila certifikate i zahvalnice za sudjelovanje na konferenciji  u sklopu Erasmus+ projekta “Mathematica regina omnium scientiarum et – learning path to success”.

Program se nastavlja današnjim posjetom učenika i učitelja Zagrebu gdje će obići uži centar grada te posjetiti Muzej iluzija i Tehnički muzej „Nikola Tesla“.

Za sutra je predviđen posjet Informativno edukativnom centru „Dravska priča“ u Noskovcima te završno druženje na Višnjici.(mf/Foto:Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button