DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U sklopu DMK otvorena izložba ”Slikarstvo, a u k!“

Danas je u Zavičajnom muzeju svečano otvorena izložba ”Slikarstvo, a u k!“. Ta izložba stigla je kao dio programa, ali i kao svojevrsna uvertira otvorenju 28. izdanja Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Na izložbi su izloženi radovi studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka preciznije njenog Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost.

Na samom početku svečanosti otvorenja Antonio Brzica predsjednik festivalskog odbora zahvalio se muzeju, njegovim djelatnicima i ravnatelju Vladi Majhenu što su ugostili prva dva kulturna događaja koji najavljuju novo izdanje festivala naglasivši da je sama izložba mladih autora u tom prostoru idealna iz razloga što je i sam maestro Kelemen baš svoje “prve korake” ka oblikovanju u to što je svojim djelima kasnije postao započeo upravo u tom prostoru kroz svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Ravnatelj muzeja Majhen izrazio je zadovoljstvo što je muzeju pripala čast biti dio još jednih Dana Milka Kelemena, a posebne zahvale uputio je upravo u smjeru mladih studenata čija djela trenutno krase zidove muzeja.

S nekoliko riječi uzvanicima i posjetiteljima obratio se i zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić. U svoje i gradonačelnikovo ime zahvalio se svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i postavljanju ove uistinu atraktivne, a opet potpuno prigodne izložbe, nakon čega mu je i pripala čast proglasiti izložbu “Slikarstvo, a u k!” otvorenom.

Više o radovima nastalim umješnošću i vizijom studenata osječke Akademije govorio je doc.art. Zlatko Kozina, inače voditelj Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost.  – “Slike koje vidite naginju apstrakciji odnosno više pokazuju taj figurativni element slikarstva. Iako ako ćemo biti realni, svo slikarstvo koje postoji je – apstraktno. Imamo mrlje, poteze boje na nekakvoj podlozi, bilo da se radi o nečemu što ne možemo usporediti s vizualnom realnošću, ali imamo i ono što možemo, poput klasičnog portreta. To su i dalje potezi mrlja boje na podlozi. Kad bi stavili sve ove slike ispod mikroskopa dobili bi identične rezultate premda na nekima možemo vidjeti pejzaže, a na nekima čiste likovne elemente, plohe, linije, boje, površine” – pojasnio je svoju definiciju slikarstva Kozina.

I nekoliko mladih likovnih umjetnika studenata čiji su radovi postavljeni na izložbi prisustvovalo je otvorenju, a s njima je bio i njihov mentor Hrvoje Duvnjak profesor slikarstva koji je i bio zadužen za odabir radova s kojima će se Akademija predstaviti na Danima Milka Kelemena u Slatini.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button