Home / DOGAĐANJA / U sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i poraća u Humu je svečano otvoreno spomen obilježje
1600

U sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i poraća u Humu je svečano otvoreno spomen obilježje

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 25. obljetnice VRO Oluja, danas (utorak) je u mjestu Hum (općina Voćin) svečano otvoreno spomen obilježje u sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i poraća.
Uoči otvaranja spomen obilježja nazočne, među kojima su bili brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije, rodbina poginulih čija su imena uklesana u spomen ploču, predstavnici institucija te mještani Huma, pozdravio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, zahvalivši im se na dolasku.

Riječi pohvale za projekat izgradnje spomen obilježja uputili su Darku Božičkoviću i članovima UDVDR Ogranak Voćin, predsjednik UDVDR Virovitičko-podravske županije Josip Nemec, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade stožerni brigadir Josip Černi, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.
Spomen obilježje su svečano otvorili Ivan Đuzel čiji je otac na zvjerski način od strane četnika ubijen na kućnom pragu u 12. mjesecu 1991. godine i Tomo Grahovac otac poginulog hrvatskog branitelja pripadnika 136. slatinske brigade kojeg je neprijateljski rafal pokosio nedaleko mjesta Popovci u 11. mjesecu 1991. godine. Spomen obilježje je posvetio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz, te je predvodio molitvu za sve smrtno stradale u Domovinskom ratu.
Nakon otvaranja, predstavnici udruga, rodbina poginulih, predstavnici institucija i mještani Huma položili su uz spomen obilježje cvjetne aranžmane i upaljene lampione.

U spomen ploču uklesana su imena u sjećanje na poginule hrvatske branitelje, pripadnike 136. slatinske brigade: Maria Grahovca, Miroslava Zrinščaka i Željka Laicha, te za civilne žrtve srbočetnočkog masakra: Franju Banovca, Ivana Banovca, Marijana Đuzela, Romana Ridla, Marka Vukovića, Rozalije Ridl i Željka Galovića, kao i tragično preminule od zaostale mine iz Domovinskog rata: Zoricu Runje, Marka Bartolovića, Franza Scheitla, Johanna Gehingera, Franza Voglera i Franza Hammebachera.
– Za navedene žrtve iz Domovinskog rata i poraća postoje spomen obilježja koja se nalaze na mjestu stradavanja i duboko su u šumskim predjelima te im je otežan pristup. Ovo spomen obilježje obuhvatit će sve hrvatske žrtve koje su stradale na području Mjesnog odbora Hum, a nalazi se u samom centru Huma, na glavnoj prometnici za Voćin i uvelike će olakšati dostojno odavanje počasti roditeljima poginulih branitelja koji su već u poodmakloj životnoj dobi – istaknuo je predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković, te uručio zahvalnice dobrim ljudima velikog srca čijim su donacijama i pomoći članovi UDVDR Ogranak Voćin izgradili spomen obilježje.

(tks /Tekst i Foto: D. Fišli)

x

Check Also

Grad Slatina osigurao potpore za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na slatinskom području

Temeljem Odluke za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Slatine koju je ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org