DOGAĐANJANASLOVNICA

U prigodi Svjetskog dana hodanja u Slatini svečano otvoren novouređeni park i hodačka staza s vježbalištima

U sklopu provedbe Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ danas je u Slatini svečano obilježen Svjetski dan hodanja, 10. svibnja.

Tom je prigodom zajedničkom inicijativom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitičko-podravske županije predstavljena suradnja s Gradom Slatinom kao primjer dobre prakse u promicanju zdravlja kroz aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ na novouređenoj hodačkoj stazi s uređenim vježbalištima kod slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, te je u okviru aktivnosti „Volonteri u parku“ otvoreno novouređeni park s ugrađenim dječjim igralima u Ulici Ljudevita Jonkea u Slatini.

Tom je prigodom ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitičko-podravske županije, dr. Miroslav Venus istaknuo kako projekt „Živjeti zdravo“ sadrži nekoliko komponenti, a među kojima su i dvije vrlo bitne koje se u Slatini provode već nekoliko godina.

 

– Jedna od njih je „Volonteri u parku“ u sklopu koje je i otvoreno ovo dječje igralište u Slatini jer je taj projekt zamislio da se u svakoj županiji u jednom mjestu odredi lokacija jednog „zgodnog“ parka kao što je ovaj naš ovdje gdje će biti postavljena igrala za djecu koja će se u dogovoreno vrijeme s volonterima družiti i na taj način promovirati zdrave stilove života.

Druga komponenta je „Hodanjem do zdravlja“ jer se pokazalo da je hodanje, odnosno šetnja najzdravija i ujedno najekonomičnija aktivnost jer za hodanje vam ne treba ništa osim dobre volje i slobodnog vremena. U okviru ove komponente obilježena je pješačka staza vizualom Živjeti zdravo gdje opet naši volonteri, profesorice tjelesne kulture Tomislava Medvedović i Mirta Drokan u dogovoreno vrijeme sa svima onima koji žele hodati i na taj način promovirati zdravi stil života hodaju po tim hodačkim pješačkim stazama, – rekao je dr. Venus te naglasio.

– Ovo je nadam se dobar početak nečega što može prerasti u veliku turističku atrakciju kao u nekim drugim zemljama poput Nizozemske, a ja mislim da mi kao grad Slatina imamo lijepu prirodu, staze, vježbališta i sada ova nova igrala za djecu koja će vjerujem ispuniti svoju svrhu.
Dakle poruka je da, kao što i sam logo kaže, svojim stilovima ponašanja živimo zdravo. To su preventivne mjere koje u najranijoj životnoj dobi rezultiraju smanjenom incidencijom, odnosno pojavnošću onih kroničnih oboljenja koja nam se javljaju u kasnijoj životnoj dobi, a od kojih najčešće obolijevamo i umiremo. To su bolesti krvožilnog sustava s vodećim dijagnozama srčanog i moždanog udara te na drugom mjestu maligni procesi od kojih jedna velika većina ima povezanost sa zdravim stilovima života u sklopu kojih je svakako i zdrava prehrana, – zaključio je ravnatelj Venus.

– Nacionalni program „Živjeti zdravo“ u Slatini je započeo šetnjama koje su se unazad tri godine intenzivirale i danas se nalazimo, zapravo u središtu projekta koji se nalazi unutar obuhvata hodačke staze u sklopu akcije „Hodanjem do zdravlja“.
Ono što je bitno je da je i Slatina ušla u obuhvat ovoga programa u sklopu kojega se danas otvaraju ovakva igrališta i staze na više mjesta u Hrvatskoj.
Mi smo međutim za ovaj park napravili cijeli projekt tako da će osim ovih igrala i ostalih sadržaja, u dogledno vrijeme biti uređene i staze koje će povezivati sve ove elemente kako bi ih djeca, ali i odrasli mogli koristiti na jedan pravi način, a opet će se sve to uklopiti ne narušavajući sklad zelenog okoliša u okruženju, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te se dotaknuo teme novoopremljenih vježbališta koja su postavljena kod slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića.

– Uz sprave za vježbanje postavljeno je i solarno osvjetljenje te ovim putem apeliram na građane kojima se već nekoliko puta na „meti“ našla upravo ova rasvjeta na kojoj su zamijećena znatna oštećenja, a osim toga neki su ih vandali pokušali i odnijeti. Čuvajte i cijenite ulaganja i napore Grada i ostalih institucija da svima nama učinimo život zdravijim i ljepšim. I igrala treba čuvati, kao što treba čuvati Sequoiu i sva ostala dječja igrališta na području grada Slatine, ali i sve objekte, bili oni javni ili privatni, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te se zahvalio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitičko-podravske županije kao i svima ostalima koji su kroz ovaj projekt doprinijeli da i grad Slatina dobije jedno ovakvo igralište s kojim se možemo ponositi.

Nakon što je iznimno zadovoljstvo provedbom ovoga projekta u Slatini iskazao i dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji se tom prigodom zahvalio Zavodu za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitičko-podravske županije i dr. Venusu na ideji, Gradu Slatini na ustupanju ovoga parka da se on obnovi, kao i svim volonterima koji sudjeluju u provedbi akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, profesorice Tomislava Medvedović i Mirta Drokan povele su okupljene učenike i ostale građane u šetnju slatinskom hodačkom stazom.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button