DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U prigodi 5. obljetnice osnutka SKD Prosvjeta pododbor Slatina održao redovnu izvještajnu godišnju skupštinu

U prigodi 5. obljetnice osnutka večeras je u zgradi Centra nevladinih udruga u Slatini Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Slatina održalo svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu koja je ujedno imala i izborni karakter.

Sve nazočne na početku je pozdravila predsjednica društva Ljubinka Pavlović koja je predsjedavala sjednicom, dok su u radno predsjedništvo izabrani i zamjenica predsjednice društva Radmila Ponorac i Rajko Brajić.
Potom je jednoglasnom odlukom nazočnih članova s dužnosti člana Izvršnog odbora zbog preseljenja razriješena Milena Bogatić, a na njeno je mjesto imenovan Mile Maksimović. Zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti iste je razriješen tajnik Zlatko Kolar, a novom je tajnicom imenovana Dragana Uvalić. 

U nastavku skupštine predsjednica Pavlović je podnijela izvješće o radu tijekom 2020. i plan rada za 2021. godinu istaknuvši kako je i na njihov rad utjecala pandemija koronavirusa koja je stopirala, ne samo nastupe već i održavanje proba. Tako su umjesto na planirana gostovanja, sredstva utrošili na nabavu informatičke opreme i uredskog namještaja kojim će opremiti svoj budući prostor za rad kojem se nadaju u sklopu srpskog kulturnog centra u Slatini kada bude dovršena njegova izgradnja, a u međuvremenu svoje probe održavaju u prostoru Centra nevladinih udruga. Nabavili su i počne i opremu za održavanje proba za sve članove plesne sekcije, kao i putne kovčege koji će im poslužiti za spremanje nošnji i ostale opreme prilikom putovanja.

Što se tiče gostovanja ove su ih godine imali samo dva, u Voćin i Mali Gradac kod Gline, no u vrlo kratkom periodu ponovno će imati prigodu predstaviti svu raskoš svog folklornog umijeća na nastupima na 26. slatinskoj smotri folklora ove nedjelje, početkom rujna u Belom Manastiru, a potom i u Garešnici.

Predsjednica je istaknula kako se nada što skorijem povratku rada „na normalno“ onako kako su i navikli jer su od svog osnutka zabilježili brojne nastupe mahom u Hrvatskoj, ali i na folklornim kulturnim priredbama bliže regije na kojima se folklorna sekcija s 20 aktivnih od ukupno 40-ak članova predstavlja slavonskim plesovima i narodnim nošnjama na koje su osobito ponosni.

Tako se osim tradicionalne Smotre folklora koju ovo društvo svake godine organizira u Slatini, prisjetila nastupa u Krušedolu, Zlatiboru, Bjelovaru, Pakracu, Silašu, Dalju, te Ljubljani – gdje je društvo za svoj nastup nagrađeno zlatnom medaljom, ali i u Slatini gdje su imali zapažen nastup na serijalu ,,Lijepom našom“.

Do sada su pod voditeljskom palicom voditeljice plesa i koreografkinje Ljubinke Pavlović postavili pet koreografija, a ponosni su i na svoju pjevačku sekciju koju vodi Ranko Blagojević.

Prošle su godine započeli s radom dječje folklorne skupine koja je također stopirana zbog korone, te je jedan od prioriteta u narednom razdoblju njezino ponovno aktiviranje s ciljem da se na djecu i mlade prenesu folklorni običaji, tradicija i kultura koju ovo društvo njeguje pjesmom i plesom.

Uz želju da pomladak slatinske Prosvjete zaživi, dosadašnji rad društva pohvalili su i nazočni gosti skupštine: gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji im je ujedno čestitao i Dan grada, zatim dožupan virovitičko-podravski Igor Pavković koji je izrazio oduševljenje energičnom voljom i željom članova slatinske Prosvjete kakvu su pokazali i pri samom osnutku društva. Svoju potporu iskazala je i predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić, te član Glavnog odbora SKD Prosvjeta i predsjednik pododbora Prosvjete Beli Manastir Dejan Iličić koji je istaknuo kako je slatinski pododbor SKD Prosvjeta, od ukupno njih 55 u Hrvatskoj, jedan od aktivnijih.

Na skupštini kojoj je nazočila i predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Voćin Dragica Vučković, uz pohvale i želje za još uspješnijim daljnjim radom, slatinski je pododbor Prosvjete blagoslovio protojerej Dragan Gaćeša, paroh slatinski koji se tom prigodom zahvalio svima koji pomažu ovom društvu na očuvanju tradicije i običaja slatinskog kraja kroz pjesmu i ples, te kulture grada Slatine i cijele županije u zajedništvu. Ujedno se zahvalio i svima koji pomažu izgradnju srpskog kulturnog centra u Slatini. 
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot