DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U prigodi 5. obljetnice osnutka SKD Prosvjeta pododbor Slatina održao redovnu izvještajnu godišnju skupštinu

U prigodi 5. obljetnice osnutka večeras je u zgradi Centra nevladinih udruga u Slatini Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Slatina održalo svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu koja je ujedno imala i izborni karakter.

Sve nazočne na početku je pozdravila predsjednica društva Ljubinka Pavlović koja je predsjedavala sjednicom, dok su u radno predsjedništvo izabrani i zamjenica predsjednice društva Radmila Ponorac i Rajko Brajić.
Potom je jednoglasnom odlukom nazočnih članova s dužnosti člana Izvršnog odbora zbog preseljenja razriješena Milena Bogatić, a na njeno je mjesto imenovan Mile Maksimović. Zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti iste je razriješen tajnik Zlatko Kolar, a novom je tajnicom imenovana Dragana Uvalić. 

U nastavku skupštine predsjednica Pavlović je podnijela izvješće o radu tijekom 2020. i plan rada za 2021. godinu istaknuvši kako je i na njihov rad utjecala pandemija koronavirusa koja je stopirala, ne samo nastupe već i održavanje proba. Tako su umjesto na planirana gostovanja, sredstva utrošili na nabavu informatičke opreme i uredskog namještaja kojim će opremiti svoj budući prostor za rad kojem se nadaju u sklopu srpskog kulturnog centra u Slatini kada bude dovršena njegova izgradnja, a u međuvremenu svoje probe održavaju u prostoru Centra nevladinih udruga. Nabavili su i počne i opremu za održavanje proba za sve članove plesne sekcije, kao i putne kovčege koji će im poslužiti za spremanje nošnji i ostale opreme prilikom putovanja.

Što se tiče gostovanja ove su ih godine imali samo dva, u Voćin i Mali Gradac kod Gline, no u vrlo kratkom periodu ponovno će imati prigodu predstaviti svu raskoš svog folklornog umijeća na nastupima na 26. slatinskoj smotri folklora ove nedjelje, početkom rujna u Belom Manastiru, a potom i u Garešnici.

Predsjednica je istaknula kako se nada što skorijem povratku rada „na normalno“ onako kako su i navikli jer su od svog osnutka zabilježili brojne nastupe mahom u Hrvatskoj, ali i na folklornim kulturnim priredbama bliže regije na kojima se folklorna sekcija s 20 aktivnih od ukupno 40-ak članova predstavlja slavonskim plesovima i narodnim nošnjama na koje su osobito ponosni.

Tako se osim tradicionalne Smotre folklora koju ovo društvo svake godine organizira u Slatini, prisjetila nastupa u Krušedolu, Zlatiboru, Bjelovaru, Pakracu, Silašu, Dalju, te Ljubljani – gdje je društvo za svoj nastup nagrađeno zlatnom medaljom, ali i u Slatini gdje su imali zapažen nastup na serijalu ,,Lijepom našom“.

Do sada su pod voditeljskom palicom voditeljice plesa i koreografkinje Ljubinke Pavlović postavili pet koreografija, a ponosni su i na svoju pjevačku sekciju koju vodi Ranko Blagojević.

Prošle su godine započeli s radom dječje folklorne skupine koja je također stopirana zbog korone, te je jedan od prioriteta u narednom razdoblju njezino ponovno aktiviranje s ciljem da se na djecu i mlade prenesu folklorni običaji, tradicija i kultura koju ovo društvo njeguje pjesmom i plesom.

Uz želju da pomladak slatinske Prosvjete zaživi, dosadašnji rad društva pohvalili su i nazočni gosti skupštine: gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji im je ujedno čestitao i Dan grada, zatim dožupan virovitičko-podravski Igor Pavković koji je izrazio oduševljenje energičnom voljom i željom članova slatinske Prosvjete kakvu su pokazali i pri samom osnutku društva. Svoju potporu iskazala je i predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić, te član Glavnog odbora SKD Prosvjeta i predsjednik pododbora Prosvjete Beli Manastir Dejan Iličić koji je istaknuo kako je slatinski pododbor SKD Prosvjeta, od ukupno njih 55 u Hrvatskoj, jedan od aktivnijih.

Na skupštini kojoj je nazočila i predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Voćin Dragica Vučković, uz pohvale i želje za još uspješnijim daljnjim radom, slatinski je pododbor Prosvjete blagoslovio protojerej Dragan Gaćeša, paroh slatinski koji se tom prigodom zahvalio svima koji pomažu ovom društvu na očuvanju tradicije i običaja slatinskog kraja kroz pjesmu i ples, te kulture grada Slatine i cijele županije u zajedništvu. Ujedno se zahvalio i svima koji pomažu izgradnju srpskog kulturnog centra u Slatini. 
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button