DOGAĐANJANASLOVNICA

U prigodi 30. obljetnice osnutka 136. brigade u Slatini premijerno predstavljena knjiga „Strategijska obrambena operacija ´91./´92. godine“ autora Vinka Vrbanca i Stjepana Antolašića

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade danas je u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini održano premijerno predstavljanje knjige „Strategijska obrambena operacija ´91./´92. godine“ autora Vinka Vrbanca i Stjepana Antolašića.

Predstavljanju knjige nazočili su hrvatski branitelji, dočasnici, časnici i zapovjednici brigada i ratnih postrojbi iz Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te predstavnici Grada Slatine i gradskih institucija, koje je na samom početku pozdravio moderator cjelokupnog događaja, prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi te se tom prigodom zahvalio svima koji su došli svjedočiti istini o pravednoj borbi hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

U ime Grada Slatine i gradonačelnika Denisa Ostrošića posjetitelje je pozdravio dogradonačelnik Ilija Nikolić te im se tom prigodom zahvalio na velikom odazivu, kao i autorima knjige koji su ovim predstavljanjem uveličali proslavu 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade.

– Danas je pred nama jedna iznimno vrijedna knjiga, – rekao je Černi te citirajući priznatog povjesničara Davora Marijana istaknuo „…kako nema dvojbe da se radi o referentnom djelu“ koje su autori napisali u prigodi obilježavanja 30. obljetnice od srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku, te ju posvetili Slavoniji i njenim hrvatskim ratnicima, Slavoncima i Slavonkama koji su doslovno s njive i iz tvorničkih hala uzeli oružje u ruke i branili svoj Dom, ali i svima onima koji su im u ratnim operacijama priskočili u pomoć. Svima koji su sudjelovali i izvojevali pobjedu u najvećoj bitci u povijesti na prostoru istoka Hrvatske, operaciji koja je u tom povijesnom trenutku odlučivala o sudbini našeg naroda.

Predstavljajući autore knjige, umirovljenog generala HV-a Vinka Vrbanca i umirovljenog brigadira HV-a Stjepana Antolašića Černi je istaknuo kako je garancija istinitog prikaza borbenih događanja u knjizi što su i sami autori bili izravni sudionici, u planskom i izvršnom dijelu Strategijske obrambene operacije.

Predstavljajući knjigu, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Stjepan Antolašić istaknuo je kako se posvetio obrani domovine svim srcem, bez ikakve rezerve i primisli od samog početka, što se može pronaći i među koricama knjige kao i svjedočanstva oko 1200 ljudi koji su se s razlogom našli na njezinim stranicama kako bi istina o Domovinskom ratu i strategijskim operacijama obrane naše domovine ostali zabilježeni u povijesti.

– Nakon dugotrajne pripreme trebalo nam je oko dvije i pol godine da napišemo ovu knjigu, no mi smo udružili naše vrijeme, znanje i snagu i u tome uspjeli, – istaknuo je Antolašić te pojasnio kako je upravo ovaj naslov koji je bio prvi radni naslov knjige i jedini pravi budući da knjiga govori upravo o strategijskim operacijama tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Nadalje je pojasnio što je to Strategijska operacija te istaknuo kako su tijekom Domovinskog rata vođene dvije: Obrambena strategijska operacija u Slavoniji 1991./1992. godine i Napadna oslobodilačka strategijska operacija 1995. godine – Oluja ´95.
Prva je odlučivala o sudbini Hrvatske, a druga o ishodu i završetku Domovinskog rata.

Kako bi predstavio drugog autora umirovljenog generala HV-a Vinka Vrbanca, Černi se poslužio njegovim riječima iz knjige:

„U Hrvatsku treba ići sad ako jesi Hrvat. Sad kada je napadnut moj narod, treba ga obraniti i u Hrvatskoj živjeti. Jasno nam je, meni i supruzi Mariji, da idemo u rat. Vjerujemo u pobjedu.“

Vrbanac je u svom dijelu predstavljanja knjige između ostaloga napomenuo kako su u knjizi bitke podijelili u dvije vrste: odlučujuće i značajne bitke. 

Tako je govorio o dvije odlučujuće kao što su obrana Vukovara i operacija Papuk `91., a spomenuo se i onih značajnih poput bitki Otkos 10 i Orkan ´91., bitke za Nuštar, Osijek, Okučane, Baranju…

– Specifičnost ove knjige je da je prvi puta u nekoj knjizi opisana cjelina jednog ratišta, jedne strategijske operacije kroz koju su upisane i opisane sve postrojbe koje su na ovom području ratovale i zaustavile agresora, – zaključio je general u miru Vinko Vrbanac.  

Oba su se autora složila kako je slatinska 136. brigada imala izuzetno važnu ulogu u ovoj strategijskoj operaciji i jedna je od rijetkih postrojbi te razine koja je sudjelovala i na zapadnom i na istočnom dijelu bojišta, te su na kraju čestitali članovima 136. slatinske brigade 30. obljetnicu ustrojavanja.

Knjiga je tiskana u nakladi od 1500 primjeraka, a nakon promocije posjetitelji su mogli nabaviti svoj primjerak knjige po promotivnoj cijeni od 100 kuna uz posvetu autora.          
(mf/Foto: Mihaela Feldi)   

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button