DOGAĐANJANASLOVNICA

U Požegi otvorena izložba „Papa Franjo u Izraelu“

Prigodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, Apostolska nuncijatura i Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj u suradnji s Požeškom biskupijom priredili su izložbu fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ koja predstavlja posjet pape Franje Svetoj Zemlji 2014. godine. Svečanost otvorenja izložbe održana je jučer, 14. studenog u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi.

Među brojnim uzvanicima bili su: msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj; gospodin Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj; msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit; msgr. Janusz Błachowiak, tajnik Apostolske nuncijature u Zagrebu; gospodin Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop; kao i članovi požeškoga Stolnog kaptola, arhiđakoni, dekani, predstavnici svećenika, redovnika i redovnica te vjeroučitelja Požeške biskupije, među kojima i slatinski župnici, vlč. Dragan Hrgić i preč. Nikola Jušić.

Iz javnog društvenog života bili su među ostalima saborski zastupnik Tomislav Žagar, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, zatim gradonačelnici Slatine Denis Ostrošić, Pakraca Anamarija Blažević i Lipika Vinko Kasana, te predstavnici građanskih i crkvenih ustanova i organizacija u gradu Požegi.

Program je započeo sviranjem fanfara Brass quinteta Glazbene škole u Požegi pod mentorstvom Ivana Luladžića. Profesor Katoličke gimnazije u Požegi Leonardo Đaković pročitao je tekst Izaije proroka „Ustani, zasini Jeruzaleme!“ Potom je pozdravnu riječ uputio domaćin požeški biskup msgr. Antun Škvorčević koji je tom prigodom izrazio osobitu radost što na svečanosti sudjeluju djeca i mladi Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi.

Ustvrdio je da nas ova izložba fotografija uključuje u posebni hodočasnički duhovni dinamizam, dodavši kako nam «ona približava Svetu Zemlju i papu Franju u iskazivanju poštovanja prema vodstvu Države Izrael i njezinim građanima, u nastojanju oko produbljivanja odnosa razumijevanja i povezanosti između katoličkih vjernika i židovskog naroda, utemeljenih na zajedničkoj baštini Abrahamovske vjere, teško iskušanih tijekom povijesti. Povrh toga, fotografije prikazuju pobožnog hodočasnika Franju kako posjećuje sveta mjesta u gradu Jeruzalemu, gdje posebnom snagom progovara povijest Izabranog naroda i Božje objave od Abrahama i sluge njegova Mojsija do Sina Čovječjega Isusa Krista, te uvodi u ozračje onostranosti, božanski čudesne a ljudski neuhvatljive.

U prigodnoj riječi  veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor ustvrdio je da temeljni sporazum, kojim su Izrael i Sveta Stolica prije 25 godina u Jeruzalemu uspostavili pune diplomatske odnose nije samo povijesni miljokaz u odnosima između Izraela i Svete stolice već i između Katoličke crkve i židovskoga naroda. Napomenuo je da je papa tijekom spomenutog posjeta vidio suvremeni Izrael s 9 milijuna stanovnika od čega je 175.000 kršćana koji su građani jednakih prava, predstavljeni u izraelskome parlamentu i zastupljeni u svim zanimanjima. Zajamčeno im je ispovijedanje svoje vjere, te istaknuo da je Izrael jedina zemlja na Bliskom istoku u kojoj broj kršćana raste, za oko 2000 godišnje.
Na kraju je pozvao sve kršćane u Hrvatskoj da na posjet pape Franje Izraelu gledaju kao na jasnu poruku svim vjernicima da krenu njegovim stopama kao hodočasnici u Izrael, u Svetu zemlju.

Otvarajući izložbu msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj u svom govoru citirao je riječi kojima je msgr. Mauro Piacenza ustvrdio kako postoji intimna simbioza između religije, duhovnosti, kulture i umjetnosti. Istaknuo je da postoje dva glavna „aktera“ ovog događaja: Papa i Sveta Zemlja, točnije Sveti Grad Jeruzalem. Citirao je riječi koje je papa Franjo uputio predsjedniku Države Izrael tijekom njihova susreta, 26. svibnja 2014.: „Radostan sam što Vas mogu ponovno susresti ovdje u Jeruzalemu, gradu koji čuva sveta mjesta draga trima velikim religijama, koje časte Boga koji je pozvao Abrahama… Neka Jeruzalem uistinu bude Grad mira! Neka u potpunosti zablista njegov identitet i njegovo sveto značenje, njegova sveopća religijska i kulturna vrijednost kao riznice za cijelo čovječanstvo!“.

Svečani program uveličali su Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi pod ravnanjem prof. Ljube Šolić i Komorni zbor crkve sv. Lovre pod ravnanjem Marija Večerića koji su uz pratnju Brass quinteta zaključili otvorenje izložbe pjesmom „Shalom, Shalom“.

Potom je voditelj programa prof. Miroslav Paulić pozvao uzvanike da razgledaju izložbu, a u obilazak su ih poveli biskup domaćin Antun Škvorčević, apostolski nuncij Giorgio Lingua i veleposlanik Države Izrael Ilan Mor.

Izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ biti će otvorena u Dvorani Sv. Terezije Avilske (Dragutina Lermana 1, Požega) do 7. prosinca 2019. godine., Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić iskoristio je priliku te u razgovoru s Mirjanom Šlaj-Frolich, koja obnaša dužnost kulturnog atašea pri Veleposlanstvu države Izrael, najavio Dane Izraela u Slatini, te joj ustupio podatke i fotografije slatinske sinagoge.
Isto tako na druženju nakon otvorenja izložbe iskoristio je i priliku razgovarati s mjerodavnima te ih pozvao na radni sastanak oko izgradnje kapele u Donjim Meljanama.
(Mihaela Feldi,www.pozeska-biskupija.hr/Foto: Robert Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button