DOGAĐANJANASLOVNICA

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA ŽENA: One su zaslužile da se o njihovu radu čuje

Dušanka Janković Jablanović, Marija Maračić, Šoša Talik, Marija Turk Kuči, Jadranka Srdoč…


Brojne Slatinčanke svojim su radom i postignutim rezultatima za dobrobit šire društvene zajednice zaslužile da se o njihovu radu čuje i izvan njihova mjesta. Neke od njih već su stekle reputaciju koja je njihova imena uvrstila u internetske tražilice, a neke još uvijek nisu dovoljno poznate ni u vlastitoj sredini. Međunarodni dan žena prava je prilika da se tek ponekom rečenicom prisjetimo barem nekih.

Slikarica Dušanka Jankovć Jablanović rođena je u Slatini 17. travnja 1932. godine. Njeno sretno djetinjstvo u roditeljskom domu potrajalo je do početka 2. svjetskog rata. U svome gradu pohađala je osnovnu školu, a zatim i nižu gimnaziju u teškim ratnim okolnostima. Nakon mature u virovitičkoj gimnaziji odlazi u Zagreb, gdje upisuje studij kemije na Tehnološkom fakultetu, na kojem je 1958. diplomirala. Kao inžinjerka kemije radi u Institutu “Rade Končar”, a nakon 12 godina rada u domovini nastanjuje se s obitelji u Švicarskoj, gdje se sve intenzivnije bavi slikarstvom, pa je od 1974. do 1977. pohađala Umjetničku školu u Zürichu. Od 1994. članica je HDLU-a Zagreb, od 2004. Društva hrvatskih umjetnika u Švicarskoj “Kravate”, a od 2006. postaje članicom likovnih umjetnika “Visarte” – Visualle Art Switzerland (Društvo švicarskih likovnih umjetnika). Zastupljena je u desetcima skupnih i samostalnih izložbi diljem svijeta, a živi i radi u Švicarskoj. Ona je najveći umjetnički donator Zavičajnog muzeja Slatina, kome je ustupila oko 150 svojih likovnih radova.

Marija Maračić rođena je 25. veljače 1935. godine u Đurđevcu. Završila je učiteljsku školu u Čakovcu, a kao učiteljica zaposlila se u Puntu na otoku Krku. Tamo se udala za Josipa Maračića i s njim imala troje djece. Nakon što joj je suprug smrtno stradao u prometnoj nesreći, zaposlila se 1967. godine u Osnovnoj školi u Novoj Bukovici, gdje je radila do mirovine. Sama je othranila djecu, ali sudbina je i dalje nije mazila pa su joj bolesti i ratna zbivanja oduzeli sve troje. Preminula je 2020. godine. Iza nje ostaje drugi suprug i njihov sin. Marija Maračić bila je predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Slatina – Orahovica od osnivanja udruge 1994. godine do svoje smrti. Uporno se borila da se ne zaboravi žrtva koju su podnijeli mladi hrvatski branitelji, ratnici koji su svoje živote položili na oltar domovine i koji su najzaslužniji za uspostavu hrvatske države. Najzaslužnija je za osnivanje spomen-sobe Domovinskog rata u slatinskom Zavičajnom muzeju, gdje se izborila i za prostorije udruge, a njene aktivnosti prepoznate su i na državnoj razini.

Slikarca i pjesnikinja Šoša Talik ređena u Slatini 31. siječnja 1938. Studirala je slikarstvo u Ljubljani, a završila Likovnu akademiju u Beogradu 1963. Dvije godine poslije iselila se u Izrael, gdje je u Jeruzalemu radila kao nastavnica likovnog odgoja. Sudjelovala je na nekoliko skupnih i imala desetak samostalnih izložbi slika u različitim tehnikama. Njena poezija prevedena je na hebrejski jezik. Zastupljena je u Židovskom biografskom leksikonu, a u svome rodnom gradu manje je poznata.

Omiljena liječnica Marija Turk Kuči rođena je 08. srpnja 1939. godine u Voćinu, a preminula u jeku pandemije koronavirusa 2021. u Slatini. Najpoznatija je kao osnivačica i voditeljica klubova liječenih alkoholičara, u kojima se sa svojim suradnicima borila protiv alkoholizma kao ovisnosti. Godine 1996. izdaje sa suradnicima knjigu „Slatinski alkohološki programi 1975. – 1995.“ i „Alkoholom izazvane patnje“ prof. dr. Vladimira Hudolina, a dvije godine kasnije izdaje knjigu „Povjesnica Doma zdravlja Slatina“. Marija Turk Kuči godine 1996. dobiva Zlatnu plaketu Grada Slatine, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i Spomenicu Domovinskog rata. U kasnijim godinama svojim aktivnostima zaslužuje i niz drugih priznaanja, Diplomu Hrvatskoga liječničkog zbora, Povelju zahvalnosti za humanitarni rad Virovitičko-podravske županije, Priznanje HSKLA prigodom 40. godišnjice rada, Povelju Hrvatskoga liječničkog zbora i Priznanje Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

Jadranka Srdoč rođena je u Slatini 28. kolovoza 1956. godine. Bila je dugogodišnja urednica Marinias radija i direktorica Međunarodnog festivala Dani Milka Kelemena. Slatinčani će je pamtiti i po neumornom humanitarnom radu. Surađivala je s klubovima liječenih alkoholičara, Udrugom osoba s invaliditetom, Udrugom roditelja poginulih branitelja, a u vrijeme rata s Bedemom ljubavi i s Hrvatskom ženom. U ratno vrijeme skupljala je pomoć i organizirala život djeci koja nisu išla u školu. Najzaslužnija je za promociju Slatine kao domaćina Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, na kome je u glazbenim i glazbeno-scenskim programima sudjelovalo više od stotinu ansambala i osamdesetak renomiranih solista iz Hrvatske, sedamnaest europskih zemalja, te iz Indije, Izraela, Kine, Armenije, Japana, SAD-a i Australije. Jadranka Srdoč nagrađena je Zlatnom plaketom Grada Slatina. Preminula je 2021. godine.

Nema nikakve sumnje da su i brojne druge Slatinčanke zaslužile da se za njih čuje. Među njima su zasigurno Sandra Jadek, slatinska i hrvatska „kraljica kolača“, Ksenija Plantak, koja je hrabrim projektom obnovila nekadašnju pustaru Višnjica i ponijela prestižnu nagradu Europske komisije EDEN – Europska destinacija izvrsnosti, Božica Majhen, koja je bila prva žena predsjednica Gradskog vijeća u VPŽ…
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

01.07.2021., Slatina – Turisticka patrola, grad Slatina. Srediste Slatine, fontanarPhoto:Damir Spehar/PIXSELL

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button