DOGAĐANJANASLOVNICA

U povodu Međunarodnog dana gastroshize zeleno pročelje Gradske uprave

Kako je i najavljeno, pročelje zgrade Gradske uprave večeras oko 21 sat obojano je zelenim svijetlom, a sve u povodu Međunarodnog dana gastroshize, koji se po prvi puta na ovaj način obilježava u našem gradu.

Grad Slatina u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Slatine i Foto studiom “Video Alfa” Slatina ovim činom iskazuje podršku svima koji boluju od gastroshize i njihovim obiteljima.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe.

Naime, zelena je službena boja gastroshize jer je stolica zelene boje prvi korak poboljšanja rada crijeva djeteta. Zakladu “Avery΄s Angel Gastroschisis Foundation” osnovala je Meghan Rauen, u rujnu 2009. godine, u spomen smrti njezina sina Averyja, pa se datum 30. srpnja obilježava kao međunarodni dan gastroshize.

Od 2019. godine organizacija djeluje u Hrvatskoj zahvaljujući Margareti Lovković, majci šestogodišnje djevojčice iz Varaždina rođene s gastroshizom. Fokus organizacije usmjeren je na pružanje pomoći, dijeljenje informacija te podizanje svijesti o ovom stanju.

Brojni hrvatski gradovi uključili su se u ovu inicijativu, počevši sa Slatinom koja se prva odazvala s namjerom osvjetljavanje zgrade Gradske uprave u parku u centru Slatine.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac/Izvor: Zaklada “Avery΄s Angel Gastroschisis Foundation”)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button