DOGAĐANJAKOLUMNANASLOVNICA

U pokaznoj vatrogasnoj vježbi na Javorici aktivno sudjelovao CK Slatina

Na velikoj vatrogasnoj vježbi povodom proslave 25. godišnjice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije kojom su koristeći računalnu aplikaciju UVI koordinirali zapovjednik VZ VPŽ Stjepan Venus i njegovi zamjenici Tomislav Uher i Mateja Fras Venus, te još 10 zapovjednika sektora, sadržavala je gašenje otvorenog požara na šumskom dijelu iznad jezera, prijevoz vatrogasaca čamcima vodenim putem, spašavanje unesrećenih čamcima, pružanje prve pomoći unesrećenima na licu mjesta, spašavanje unesrećenih u automobilskoj nesreći i građenje zečjeg nasipa za sprečavanje prodora vode u slučaju poplave.

Upravljanje vatrogasnim intervencijama (UVI) u realnom vremenu zajednički je projekt, odnosno aplikacija HVZ i DUSZ-a kojim se za vatrogasne intervencije želi postići standardizacija radnih procesa, izrada jedinstvenog sustava pohrane, obrade i distribucije informacija i veća efikasnost izvješćivanja. Aplikacija je operativni alat i kao takva koristi se primarno kao podrška radnim procesima koji se odvijaju tijekom vatrogasne intervencije, no omogućuje i retroaktivan unos podataka o intervencijama, te naprednu analizu prikupljenih podataka.

Zbog povećanog opsega požara prvo su pozvani Stožer Civilne zaštite Grada Slatine, a zatim i VPŽ. Cijela vježba od dojave, uzbunjivanja operativnih snaga, te nadležnih tijela i intervencija na terenu trajala je 60 minuta. Vježbom se upravljalo iz šatora Stožera u kojem su bili i operativni računalni djelatnici VZ VPŽ i HVZ te županijskog DUSZ- a.

Više od 200 osoba (uglavnom vatrogasaca iz cijele VPŽ) promatralo je vježbu, nakon koje je slijedilo svečano postrojavanje operativnih snaga i zajednički ručak za sve sudionike.

Uloga Crvenog križa (sa 26 pripadnika CK) kao jedne od sastavnica Civilne zaštite RH bila je:

-podići privremeni šatorski smještaj na sigurnoj lokaciji  za evakuirane civile (6) i unesrećene u požaru (2) – volonteri CK (članovi interventnih ekipa) iz gradskih društava Orahovice, Virovitice i Slatine,
-napraviti realističan prikaz ozljeda unesrećenih u požaru – Helena Ambruš,
-pružiti prvu pomoć na lokaciji nesreće i evakuirati čamcem unesrećene – ekipa od 4 člana regionalnog interventnog tima zaštite i spašavanja na vodi iz CK Osijek na čelu s Adamom Šoltićem,
-prihvat, popisivanje,  zbrinjavanje i okrjepa evakuiranih i unesrećenih na sigurnoj lokaciji pod šatorom, te transport i predaja unesrećenih HMS.

Vježba je pokazala da se dobrim planiranjem i vođenjem mogu uspješno izvršiti svi postavljeni zadaci na terenu sa složenim višesektorskim operativnim snagama, čija je dobra uvježbanost i međusobna  koordinacija uvjet kvalitetne realne intervencije u slučaju prirodne ili tehničke katastrofe.(vj/Foto:Vladimir Jelenčić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button