KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U ozračju Dana žena održan novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Budući da je 55. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina održan 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, moderator ovoga druženja bio je jedini muški član kluba Zdenko Nađ na čiji je prijedlog i izabrana knjiga „Brdo“ Ivice Prtenjače za ovaj susret.

U opuštenoj atmosferi već poznata lica slatinskog Čitateljskog kluba zaželjela su dobrodošlicu jednoj novoj članici, a potom su se prepustili razgovoru o pročitanoj knjizi vješto vođeni putokazima novog moderatora.

Tako su se upoznali s književnim opusom spomenutog pisca nakon čega su se bazirali na knjigu „Brdo“ koju su svi članovi pročitali u vremenu od posljednjeg susreta. Neki su je čitali i ranije te su ovom prigodom osvježili svoje sjećanje na pročitano djelo.

– Zašto brdo i zašto osama? S čime se glavni lik susreće u svom životu, što želi filtrirati kako bi mogao krenuti dalje? Uspijeva li? Paralela s našim životima, svijetom koji nas okružuje, civilizacijom koja betonom uništava prirodu. Mislimo li da je ovaj roman zaslužio nagradu koju je dobio? Glavni lik je bezimen i tek na kraju netko ga pozove imenom. Što nam to pisac želi reći?

– Upravo ta i mnoga druga pitanja nametala su nam se tijekom razgovora o knjizi. Prisjetili smo se nekih knjiga koje smo prošli zajedno, a kako je susret tekao dalje knjiga „Brdo“ sve nas je više asocirala na Rundekov glas i stihove  „Postoji otok osunčan…“, – istaknuli su članovi Čitateljskog kluba koji su ju u konačnici ocijenili ocjenom 4,42.

Sljedeći susret članova Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina zakazan je za 12. travnja 2022. godine u 17,30 sati.
Do tada su dobili zadatak pročitati psihološki triler imena „Knjiga ogledala“ čiji je autor rumunjski pisac Eugen Ovidiu Chirovici koji piše na engleskom jeziku i živi na relaciji Velika Britanija – New York.

– Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom, – poruka je članova slatinskog Čitateljskog kluba.
(mf/Izvor: Čitateljski klub GKiČ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button