DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U organizaciji UKLA Slatina održan Okrugli stol na temu „Kako što učinkovitije pristupiti ovisniku?“

Jučer je u restoranu Pinta u Slatini održan drugi dio dvodnevnog skupa koji je Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina organiziralo u sklopu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ koji provodi u suradnji s Hrvatskim crvenim križem – Gradskim društvom Crvenog križa Slatina i Centrom za socijalnu skrb Slatina.

Ovoga puta je održan Okrugli stol na temu „Kako što učinkovitije pristupiti ovisniku?“ u sklopu kojega je, nakon pozdravnih riječi predsjednice Udruženja Ksenije Vujanović-Juras, predavanje održao prof. dr. sc. med. Zoran Zoričić s Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, sveučilišni profesor, predsjednik Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti, te autor ili koautor stotinjak stručnih radova.

Svoje izlaganje je započeo s nečim što je bilo bitno drugačije od prve teme, a to je kako pristupiti čovjeku u problemu, pogotovo mladom čovjeku, te pojasnio što je to što se radi s takvim ljudima.
Tako su u kratkim crtama nazočni doznali kako provesti, odnosno raditi motivacijski razgovor, kako ovisnika pridobiti za liječenje, kako skršiti njegove otpore liječenju i kada smo ga već dobili u tretman, što da s njim zapravo radimo. 

– Uspostava apstinencije sredstvom je zapravo uvod u terapiju i nije cilj sama po sebi, već rehabilitacija i razvoj ličnosti, igranje, prihvaćanje i uživanje u životnim ulogama, – istaknuo je prof. dr. Zoričić te naglasio tri velike krize na kojima treba raditi kako bi sve to postigli. Radi se o krizi seksualnosti, o krizi autoriteta i o krizi identiteta.

– Tek ako riješimo te krize koje su praktički razvojne krize, govorimo o zrelosti osobe, o njegovom načinu nošenja s autoritetom odraslih i njegovoj sposobnosti ili voljnosti da prihvati tu ulogu odrasloga, – dodao je Zoričić te pojasnio da tek kada pridobijemo osobu u tretman možemo govoriti o radu, bilo individualnom, bilo u grupama, zatim specifičnosti toga rada i kako da se terapeut u grupama što komfornije osjeća u poziciji terapeuta, koje su to intervencije, te kada i koje tehnike provoditi. Tu su spomenute tehnike sistemske terapije, neke od metoda kognitivno-bihevioralne transakcije analize i sl.

Okrugli stol je kao i prvoga dana okupio različite strukture društva koje su u svom svakodnevnom radu često u doticaju s problemima ovisnosti. Tako su skupu prisustvovali predstavnici centara za socijalni rad i socijalnu skrb iz Slatine i Virovitice, policije, zatim prosvjetni djelatnici, članovi Udruženja klubova liječenih alkoholičara, te predstavnici Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA koja je napisala projekt. Što se tiče medicinskog kadra nazočile su patronažne sestre, dok je liječnike predstavljala dr. Elvira Koić, a udruge je predstavljala višegodišnja suradnica UKLA, predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga.

Predsjednica Udruženja klubova liječenih alkoholičara Slatina Ksenija Vujanović-Juras na kraju je istaknula kako su ovom edukacijom obrađene dvije od ukupno četiri planirane teme.

– U sklopu ovoga projekta dvije nove teme ćemo obraditi na edukaciji u rujnu, a jedna od njih bi svakako bila o modernim vrstama ovisnosti gdje će se govoriti o ovisnostima o kockanju, internetu i društvenim mrežama, – zaključila je predsjednica Vujanović-Juras.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button