NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

U organizaciji Udruge Liga protiv raka VPŽ 15. ožujka u Slatini se obilježava Dan narcisa javnozdravstvenom humanitarnom akcijom

U sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Udruga Liga protiv raka Virovitičko-podravske županije organizira javnozdravstvenu akciju humanitarnog karaktera povodom obilježavanja Dana narcisa.

Akcija će se provoditi na području Virovitičko-podravske županije 15. i 16. ožujka 2024. godine.

Tim povodom prigodna prodaja narcisa održat će se u petak, 15. ožujka od 9 do 12 sati u Pitomači i Slatini, a u subotu, 16. ožujka, također od 9 do 12 sati u Virovitici.

Prodajom narcisa prikupljat će se financijska sredstva za potporu rada Lige protiv raka Virovitičko-podravske županije.
S obzirom da je karcinom dojke najčešće sijelo karcinoma kod žena, te da od njega obolijeva četvrtina žena novooboljelih od karcinoma Udruga poziva građane da se odazovu u što većem broju i podrže akciju u prigodi Dana narcisa, a time i rad same Udruge.

(mf; Udruga Liga protiv raka VPŽ, predsjednik Miodrag Beneš, dr.med.)

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. Također, i u Hrvatskoj je rak dojke najčešće sijelo raka od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Tako je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke, a u 2021. umrlo je 711 žena.

Tko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

 • Dob
 • Prva menstruacija prije 12-godine života
 • Menopauza nakon 50-godine života
 • Nerađanje ili rađanje poslije 30-godine života
 • Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
 • Prethodna bolest dojke

Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim:

 • Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)
 • Pretilost
 • Povećana konzumacija alkohola
 • Pušenje
 • Izloženost radioaktivnom zračenju

O čemu ovisi prognoza bolesti?

 • Prognoza raka dojke ovisi o različitim faktorima, uključujući vrstu, veličinu, stupanj zloćudnosti, proširenost, hormonski i HER2 status.
 • Odabir tretmana prilagođen je specifičnostima bolesti, stadiju, hormonskoj ovisnosti, menopauzi, općem zdravstvenom stanju i dobi žene, a donosi ga multidisciplinarni tim stručnjaka.
 • Rano otkrivanje i pravovremena terapija povećavaju šanse za uspješno liječenje raka dojke.
 • Redoviti preventivni mamografski pregledi u zdravoj populaciji ključni su za detekciju raka u lokaliziranom stadiju.
 • Samopregled dojki, provođen mjesečno, osim što omogućuje otkrivanje kvržica, potiče žene na redovite mamografske preglede.
 • Navikavanje na samopregled može rezultirati povećanim odazivom na mamografiju, što doprinosi ranom otkrivanju i liječenju raka dojke.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

ZAKLJUČAK: Odazovite se na Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke!

Izvori: Županijski zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko podravske županije, HZJZ

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button