DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

U organizaciji slatinskog Crvenog križa:

Slatina, Čađavica i Sopje poslali humanitarnu pomoć Glini

U suradnji s Crvenim križem Glina, Gradsko društvo Crvenog križa Slatina danas je pripremilo pošiljku humanitarne pomoći koja je poslana na potresom pogođeno područje, odnosno u Glinu gdje se ukazala potreba za takvom vrstom pomoći budući da zalihe koje su ranije dopremljene na to područje lagano ponestaju. 

Tako su u humanitarnoj akciji prikupljene namirnice i higijenske potrepštine smještene u prostorijama Vatrogasnog doma i Crvenog križa u Slatini utovarene u kamion Auto škole Champion vl. Marija Koića, koja je osigurala prijevoz s vozačem Draganom Sertićem te u kombi slatinskog Crvenog križa u kojemu će humanitarnu pomoć do Gline prevesti članovi Interventnog tima CK Slatina Josip Šimić, Zlatko Horvat i Zlatko Borovec kojima će ovo biti ponovni odlazak u potresom pogođeno područje gdje su već odradili nekoliko volonterskih dana pomažući stradalima.

Radi se o velikoj količini humanitarne pomoći prikupljene na području grada Slatine i prigradskih naselja Bakić, Gornji Miholjac, Donji Meljani, Markovo i Kozice i dopremljene u sabirni centar slatinskog Crvenog križa, te prikupljene na području općina Čađavica i Sopje.

– U ime ravnatelja Vladimira Jelenčića, djelatnika i volontera Crvenog križa Slatina želim se zahvaliti Gradu Slatini, svim institucijama, udrugama, Daliboru Štrapajeviću koji je donirao tonu krumpira te svim građanima koji su se uključili u ovu akciju i donirali potrepštine s popisa Hrvatskog crvenog križa koje će zasigurno pomoći stradalima u potresu, – rekao je Luka Matić, volonter Crvenog križa Slatina, te istaknuo kako je u ovoj pošiljci Crveni Križ Slatina pripremio 5.568 kg hrane, 1.000 kg krumpira, 1.948 kg higijene, 3.109 kg vode u bocama, 27 deka, 140 paketa pelena za bebe, 66 kg hrane za pse, 10 novih školskih torbi s priborom, te nekoliko grijalica i drugih potrepština.

Kako bi se što brže i lakše utovarila sva prikupljena humanitarna pomoć u kamion i kombi, djelatnicima i volonterima Gradskog društva Crvenog križa Slatina pomogli su volonteri Udruge HVIDR-a Slatina predvođeni predsjednicima slatinske i županijske HVIDR-e Ilijom Nikolićem i Matom Bubašem, te Slatinskog informativnog centra na čelu s direktorom Robertom Turkaljem.

Nakon utovara u Slatini utovarena je humanitarna pomoć u prostorijama Općine Čađavica koja se također odmah uključila u akciju prikupljanja pomoći za stradale u potresu.

Mještani općine Čađavica su u skladu sa svojim mogućnostima dopremili u Mjesni dom u Čađavici namirnice i higijenske potrepštine koje su potom sortirane i pripremljene u prikladne pakete koji su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Slatina danas poslani ciljano u Glinu, odnosno na područje kojemu je takva pomoć u ovom trenutku najpotrebnija.  

– Budući da je na potresom pogođenom području teška situacija, mi nismo htjeli sami odvoziti pomoć i stvarati dodatnu gužvu već smo smatrali da će Crveni križ najbolje ocijeniti situaciju na području ugroženom potresom te pomoć koju su prikupili naši mještani proslijediti najpotrebitijima, – rekao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević te najavio kako će se na području općine nastaviti akcija intenzivnog prikupljanja hrane i higijene, ali i pomoći u građevinskom materijalu i drugim potrepštinama.

– Ovo je druga pošiljka pomoći s područja općine Čađavica, budući da je prije desetak dana odvezena humanitarna pomoć koju su u organizaciji OŠ Davorin Trstenjak u Čađavici prikupili učitelji, djeca i njihovi roditelji, – dodao je Rončević te se zahvalio svima koji su se uključili ili će se uključiti u ovu akciju.

Pomoć je prikupljana i na cijelom području općine Sopje od prvoga dana potresa kako bi se pomoglo stradalima a sabirna mjesta su bili mjesni domovi u Sopju, Josipovu i Vaškoj.

– U akciju su se uz brojne mještane uključili i vatrogasci s područja općine, kao i nogometaši NK Podravac Sopje i NK Dinamo Josipovo, te su uz namirnice i higijenu prikupljena i značajna sredstva te građevinski materijal koji je već odvezen u naselja u okolici Petrinje kako bi se što prije pomoglo obiteljima s malodobnom djecom, – rekao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš, te se ovim putem zahvalio svim mještanima na području općine Sopje što su se uključili u ovu hvale vrijednu humanitarnu akciju kojom je i općina Sopje dala mali doprinos da se pomogne nesretnim ljudima na potresom pogođenom području.

– I naše srce kuca za Petrinju, Glinu i Sisak, – zaključio je načelnik Općine Sopje Berislav Androš, te pozvao svoje mještane na daljnju suradnju jer tim će ljudima pomoć trebati i u mjesecima koji nailaze.

Donaciju slatinskog Crvenog križa i općina Čađavica i Sopje u Glini je zaprimila s velikom zahvalnošću ravnateljica Crvenog križa Glina Alberta Cestarić.
(mf/Foto: M. Feldi, D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button