DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

U Orahovici održana sjednica Zapovjedništva VZ VPŽ

Vatrogasni zapovjednici se jednoglasno dogovorili oko raspodjele novih kombi vozila


U četvrtak, 20. veljače u prostorima DVD-a Orahovice održana je sjednica Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije kojom je predsjedavala županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus.
Okupljeni vatrogasni zapovjednici pred sobom su imali dugački dnevni red od čak 27 točaka unutar kojih su donijeli najvažnije odluke za početak iznimno naporne godine.

Pred vatrogascima mjesec ožujak, inače mjesec s najviše vatrogasnih intervencija u 2019. godini, a s obzirom na vremenske uvjete u posljednjih nekoliko mjeseci, očito je da će i ovogodišnji takav biti, raspravljalo se o preventivnim aktivnostima kako bi se scenarij od prošle godine, spriječio. Donesena je odluka da će se medijski naglašavati i upozoravati građane na neprestani oprez te na prijavu spaljivanja na otvorenom kako bi vatrogasci s istim bili upoznati i preventivno pomogli svojim sugrađanima kako do požara ne bi niti došlo.

Donesene su odluke o provođenju edukacija: gašenje požara u zatvorenom prostoru, rukovanje aparatima za zaštitu dišnih organa, voditelja vatrogasne mladeži i rukovanje alatima za tehničke intervencije te osposobljavanju svih zvanja: od vatrogasne mladeži do vatrogasnog dočasnika 1. klase.

Primljena je na znanje informacija o aktivnostima te danima otvorenih vrata JVP Virovitice u sklopu sajma Viroexpo te JVP Slatine 27. ožujka.

Određen je datum održavanja županijske vatrogasne vježbe: s nepoznatom lokacijom i nepoznatim zadacima: 9. svibnja u 22 h započinje prva dojava za vatrogasne postrojbe zapadnog dijela Županije te 10. svibnja u 16 h započinje prva dojava za vatrogasne postrojbe istočnog dijela Županije.

Primljene su na znanje informacije te izmjene koje proizlaze u vatrogasnom sustavu, a vezane su za novi Zakon o vatrogastvu.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da će se županijske skupštine u 2020. godini održati u Suhopolju i Sopju, te donesena odluka o raspodjeli vatrogasnih kombi vozila na način da ona idu u postrojbe sa zajednica gdje prošle godine nisu dodijeljena pa će tako nova kombi vozila dobiti: DVD Veliki Rastovac, DVD Voćin, DVD Čačinci, DVD Sopje i DVD Dugo Selo Lukačko.
Također, kombi vozila, no ne skroz nova, dobit će vatrogasne postrojbe koje ih još nemaju, a to su: DVD Otrovanec, DVD Donji Meljani i DVD Breštanovci.

Županijska zapovjednica Mateja Fras Venus je napomenula kako joj je cilj da sve vatrogasne postrojbe u Županiji imaju vatrogasno vozilo i kako smatra da će zahvaljujući MUP-u, Ministarstvu poljoprivrede i pokrajini Tirol, to vrlo brzo i uspjeti.

Donesena je odluka i o raspodjeli navalnih vozila koja će se dodjeljivati od 2020.- 2024., a koja će dobiti DVD Vukosavljevica, DVD Voćin i JVP Slatina.

Zapovjednici su tijekom sjednice dali osvrt na veliki broj građevinskih projekata koji su u tijeku, pa tako:

VZO Pitomača (Zdravko Fras): Izrada projektne dokumentacije je pri kraju za garaže u DVD-ima Pitomača, Kladare i Otrovanec te se uskoro kreće s gradnjom. Planirani završetak za sva tri projekta je sredina lipnja.

VZO Špišić Bukovica (Zdravko Pokupić): Krenula je gradnja garaža za 4 vozila u DVD-u Vukosavljevica (rok do kraja svibnja), u tijeku je raspisivanje natječaja za 4 garaže i domu DVD-u Okrugljača (rok do kraja godine) te je u planu izgradnja istog vatrogasnog doma kao što je i u Okrugljači za DVD Bušetina (rok 2021. godina)

VZO Lukač: (Robert Teskera): DVD Gornje Bazje: stolarija je gotova, kroz nekoliko tjedana se završava i stepenište te fasada, DVD Turanovac: do kraja godine će biti gotova energetska obnova cijelog doma, DVD Dugo Selo Lukačko- radovi će na garaži završiti kroz 3 tjedna.

VZO Suhopolje (Mirko Solar): DVD Borova: garaža je gotova i radovi su završeni.

VZO Gradina (Milenko Milovanović): DVD Gradina: radovi na izgradnji novog doma su započeli, planirani rok za završetak je do kraja ožujka.

VZO Sopje (Josip Špoljarić): Vatrogasni dom DVD-a Sopje je gotov.

VZO Crnac (Izdor Lončar): DVD Veliki Rastovac: produljenje garaže je gotovo i postavljena su nova vrata, DVD Breštanovci: izrada projektne dokumentacije u tijeku, DVD Crnac: osposobljena je treća garaža i postavljena su nova vrata.

VZG Slatina (Stjepan Venus): JVP Slatina: produljenje garaže odrađeno, u tijeku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju nove javne vatrogasne postrojbe, DVD Sladojevački Lug: radovi na garaži pri kraju.

VZO Čađavica (Zlatko Štefanek): DVD Čađavica: u ovoj godini će se odraditi asfaltiranje dvorišta DVD-a i postavljanje ograde, DVD Vraneševci: gradnja novog vatrogasnog spremišta je pri kraju, DVD Starin: vatrogasni dom u sklopu mjesnog doma je u planu dovršiti do kraja godine.

VZG Orahovica (Robert Orina): DVD Orahovica: renoviranje vatrogasnih garaža je završeno.

DVD Čačinci (Siniša Ileš): Stražnje garaže će se renovirati na način da se zatvori dio od stropa te da iste mogu biti grijane.

DVD Voćin (Zdravko Ojkić): U prošlih 3 mjeseca uspjeli smo izgraditi vatrogasni dom s dvije velike garaže. Sada se stavlja pod krov i čeka stolarija i vrata.
(mf/Izvor: VZ VPŽ)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button