DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Komemoracijom na lokalitetu Mrtvi jarak koji se nalazi u šumi kraj sela Bukova na području općine Suhopolje, jučer je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Virovitičko-podravskoj županiji. Molitvu za žrtve predvodio je Nikola Ćapin, đakon u mirovini.

Na tom mjestu nakon završetka Drugog svjetskog rata pogubljen je velik broj nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. Mještani su ovaj jarak, u kojem se nalazi izvor s kojeg su nosili vodu, zvali „duboki jarak“. Domaći suradnici organiziranih ubojstava hrvatskih zarobljenika izabrali su ga kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Ovamo je dovedeno više kolona i više grupa zarobljenika, koji su tu mučeni i ubijani. Nakon ovih događaja seljaci su prestali koristiti vodu s izvora u ovom jarku i nazvali ga „mrtvački“, ili „mrtvi jarak“.

Na spomen obilježju, izaslanstva su položila vijence i zapalila lampione. Počast stradalima odalo je izaslanstvo Hrvatskog sabora, odnosno saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković; izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem, njegovim zamjenikom Marijom Klementom, a na komemorativnom skupu je bio i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović; izaslanstvo Policijske uprave VPŽ s načelnikom Sinišom Kneževićem; izaslanstvo Grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovom zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac te predsjednicom Gradskog vijeća Lahorkom Weiss. Vijenac je položilo, te zapalio svijeću i gradonačelnik Grada Orahovice Saša Rister, te izaslanstvo Grada Slatine u kojem je bio zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić. Izaslanstvo Općine Suhopolje predvodio je načelnik Siniša Horvat i predsjednica Općinskog vijeća Zorica Hegedušić, a uz njih bili su i načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić i načelnik Općine Špišić Bukovica – Hrvoje Miler.

Počast stradalima odala su i izaslanstva Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Suhopolje, Mladež HDZ-a Suhopolje, predstavnici mnogobrojnih udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata iz Virovitičko-podravske županije kao i općine Suhopolje…

O značaju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, posebice vezano uz Hrvatsku, govorio je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– I ove godine se prisjećamo tih žrtava totalitarnog komunističkog režima, odnosno partizanskih jedinica kojima je striktno Josip Broz Tito naredio da se obračunaju s takozvanom bandom. Među ovim žrtvama su i civili koji su zajedno s razoružanim vojnicima također stradali i stoga je najteže reći da nitko nikada nije tražio i nikada nitko nije odgovarao za ove zločine. Svjedočanstva postoje, želimo da sljedeće generacije koje dolaze također budu upoznate s ovim činom i s istinom i zato se svake godine ovdje u Mrtvom jarku prisjećamo tih brojnih žrtava – između ostaloga, rekao je Josip Đakić.

Počast žrtvama odao je i načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat iskazavši žaljenje za brojne žrtve.

– Europska svijest je upravo 23. kolovoza izabrala za Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Mi nažalost imamo tu nesreću da na području općine Suhopolje postoje brojna stratišta od kojih je najveće upravo Mrtvi jarak. Nedužni civili i vojnici svojim su životima platili odmazdu, a mi zbog tog nečovječnog čina i činjenice da do današnjeg dana nisu poznati krivci, ovim krikom pokušavamo sakriti od zaborava javnosti taj strašan i monstruozan zločin koji se dogodio na ovom području – naglasio je načelnik Siniša Horvat.
(www.icv.hr, www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot