DOGAĐANJANASLOVNICA

U Medincima proslavljena Hramovna slava svete Paraskeve

Danas je u hramu Prepodobne Mati Paraskeve u slatinskom prigradskom naselju Medinci održana proslava Hramovne slave svete Paraskeve (Petke).
Ova svetica i čudotvorka rođena je u drugoj polovici 10. stoljeća u blizini današnjeg Istanbula. Napustivši rodno mjesto odlučuje se za asketski život koji ju odvodi u Jordansku pustinju, da bi se pred kraj života vratila u svoj rodni grad u kojem umire u 11. stoljeću. Njezini čudotvorni zemaljski ostaci prenošeni su više puta po jugoistočnoj Europi, a danas se nalaze u Moldavskom gradu Iași.

Podizanjem i posvetom crkve 1747. godine selo Medinci slavi ovu sveticu i čudotvorku.
Ovogodišnja proslava Hramovne slave svete Paraskeve započela je svetom arhijerejskom Liturgijom koju je služio episkop Pakračko-slavonski Gospodin Jovan.
U Liturgiji su sudjelovali i protejerej-stavrofor Jovan Šaulić, protojerej Dragan Gaćeša, jerej Stojan Janjić, jerej Blagoje Đukić i đakon Milan Jović, a pridružio im se i arhimandrit Pavle Radusinović, iguman manastira Orahovica.

Nakon Liturgije prerezan je slavski kolač uz posvećeno slavsko (crno) vino i žito pred slavskom ikonom i upaljenom svijećom, kao simbol Hramovne slave.

Na kraju se jerej Stojan Janjić, paroh medinački zahvalio episkopu Jovanu na časti kojom je uveličao proslavu u zajedničkoj molitvi kao i svim svećenicima i prisutnim vjernicima, te pozdravio zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Igora Pavkovića i pročelnika Stručne službe Grada Slatine Krunoslava Šaraboka kojemu se zahvalio na suradnji s Gradom Slatinom.

Osobitu zahvalu uputio je obitelji Jovanović koja je pripremila kolač i slavsko žito, a potom je episkop Pakračko-slavonski Gospodin Jovan četvrtinu slavskog kolača iz ruku ovogodišnje domaćice Tamare Jovanović predao Ljubinki Pavlović koja će biti domaćica proslave Hramovne slave svete Paraskeve (Petke) iduće godine.
Tom se prigodom zahvalio svima koji su došli na ovaj način iskazati podršku novom svećeniku, jereju Stojanu Janjiću, parohu medinačkom.

Nakon svete Liturgije pripremljena je „trpeza ljubavi“ za sve nazočne.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button